Банк Данії оприлюднить звіт про відмивання грошей з Росії та інших пострадянських країн

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
Банк Данії оприлюднить звіт про відмивання грошей з Росії та інших пострадянських країн

Ross G. Strachan / Flickr

Найбільший банк Данії Danske Bank 19 вересня оприлюднить звіт про відмивання грошей з Росії та інших колишніх республік СРСР через філію данського банку в Естонії. Мова йде про мільярди євро, пише «Радіо Свобода».

У звіті Danske Bank йдеться про способи відмивання грошей, а також про нездатність європейських регуляторів вирішити цю проблему, зокрема в країнах Балтії.

За недавніми повідомленнями ЗМІ, до 150 мільярдів доларів могли пройти через відділення данського банку в Естонії. Також повідомлялося, що правоохоронні органи США проводять розслідування щодо відмивання грошей через Danske Bank.

Раніше в цьому році влада США звинуватила латвійський банк ABLV у приховуванні відмивання грошей, що призвело до банкрутства банку — йому відмовили у фінансуванні.

У лютому цього року у зарубіжній пресі зʼявилися матеріали, що описують колосальну схему відмивання російських грошей, до якої були залучені великі банки Данії та Німеччини. За даними доповіді, до схеми причетні російські банкіри і двоюрідний брат президента Росії Володимира Путіна.

Доповідь була складена неназваним співробітником банку Danske Bank і адресована виконавчій раді банку. У ній згадується, що в 2013 році Danske Bank закрив рахунки 20 своїх російських клієнтів — після того, як його керівництво отримало інформацію про те, що через естонську філію банку можуть здійснюватися незаконні фінансові операції, перш за все по відмиванню грошей.

Одним з таких клієнтів була фірма Lantana Trade LLP, яка надала неправдиві відомості про себе британському реєстрові компаній UK Companies House, про що керівництво данського банку було проінформовано ще в 2013 році.

Власники Lantana стверджували, що фірма «спляча», з вкрай незначним оборотом. Насправді через її рахунки щодня проходили мільйони євро. Однак у 2013 році Danske Bank не став розбиратися в тому, хто володіє цією фірмою. Детальне розслідування почалося лише через чотири роки, за ініціативою фінансової розвідки Естонії і після «навідки» з Росії, стверджується в доповіді.

Зʼясувалося, що за фірмою Lantana стоять члени керівництва російського «Промсбербанка»: Олексій Куликов, Олександр Григорʼєв та Ігор Путін, двоюрідний брат президента Росії.

Danske Bank сьогодні повідомив, що відмовляється від 1,5 мільярда данських крон (близько 200 мільйонів євро) виручки від проведених в естонській філії сумнівних угод, в звʼязку з цим банк також знизив прогноз прибутку.