Реєстраторам заборонили оформляти власність за межами області. Так Мінʼюст бореться з рейдерством і махінаціями

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Реєстраторам заборонили оформляти власність за межами області. Так Мінʼюст бореться з рейдерством і махінаціями

Aurelien Meunier / Getty Images

Міністерство юстиції запровадило технічний механізм, який не дозволяє державному реєстратору оформлювати власність за межами своєї області. Про це повідомила заступник міністра Олена Сукманова і зазначила, що в такий спосіб відомство бореться з рейдерством в Україні.

Як було раніше

У Мін’юсті кажуть, що згідно з законом державні реєстратори не мали права оформлювати власність за межами свої області, однак навмисне продовжували це роботи. Фактично, це давало можливість для махінацій та рейдерського захоплення майна.

«До Антирейдерської комісії Мін’юсту надходить багато скарг на порушення вимог закону реєстраторами, а саме вчинення реєстраційних дій поза межами своєї юрисдикції, тобто поза межами області. Наприклад, реєстратор з Луганської області реєструє об’єкти нерухомості в Києві чи Дніпрі», – сказала Олена Сукманова.

За її словами, міністерство припиняло реєстраторам доступ до реєстрів, але це не спрацювало, оскільки недобросовісні посадовці все-одно порушували норму закону — хтось несвідомо, а дехто – спеціально.

Що змінилось

Тепер реєстратор, намагаючись оформити майно за межами свої області, технічно не зможе внести інформацію в систему.

«Ми вирішили використати принцип, коли система просто фізично не дозволить людині зробити навмисну чи ненавмисну помилку. Якщо він спробує це зробити, на екрані з’явиться напис «технічна помилка» і натиснути кнопку буде неможливо», — пояснила заступник Міністра юстиції.

«Ми не можемо вмовити й переконати усіх реєстраторів, що потрібно працювати відповідно до закону, тому й надалі будемо застосовувати технічні рішення, щоб захистити права власності громадян і представників бізнесу», — наголосила Олена Сукманова.

За її словами, наразі почастішали випадки реєстрації майна за підробленими рішеннями судів. Для запобігання цьому міністерство планує запровадити автоматичний обмін даними між реєстрами Мін’юсту та єдиним реєстром судових рішень.