Україна посіла перше місце в доповіді ООН щодо порушень прав людини. Кількість нападів на журналістів зросла на 210%

Автор:
Олександр Нечай
Дата:

Кількість нападів на журналістів в Україні зросла за рік більше ніж вдвічі. Про це йдеться в доповіді Управління Верховного комісара Організації Обʼєднаних Націй з прав людини (УВКПЛ), яку опубліковали сьогодні, 19 вересня.

В ООН зафіксували 32 порушення прав журналістів та активістів громадянського суспільства. В ООН зазначили, що кількість зафіксованих нападів зросла на 210% порівняно з попереднім звітним періодом.

Ідеться про порушення свободи вираження поглядів і свободи ЗМІ, зокрема про фізичні напади із застосуванням насильства (у тому числі з летальними наслідками) на працівників ЗМІ та громадських активістів, а також про акти приниження або залякування. Також в ООН наголосили на відсутності прогресу у розслідуванні справ вбивства журналістів Павла Шеремета та Олеся Бузини.

Експерти зазначили, що уряд України відповідальний за 53 порушення прав людини, збройні групи — за 10, а РФ, як окупант Криму за 22.

В цілому, за три місяці, з 16 травня по 15 серпня, місія ООН в Україні задокументувала 160 порушень прав людини, їх жертвами стали 282 людини.

ООН повідомляє, що подібна кількість порушень і утисків не змінилася в порівнянні з періодом з 16 лютого по 15 травня 2018 року. Тоді постраждало 252 особи, на яких довелося 112 порушень і утисків.

Раніше «Бабель» повідомляв, що на початку серпня УВКПЛ ООН опублікувала звіт про «Іловайський котел». У документі йдеться, що під час жорстких боїв під Иловайском Донецької області у серпні 2014 року всі сторони конфлікту здійснювали серйозні порушення прав людини і міжнародного гуманітарного права, а деякі з порушень, можливо, є військовими злочинами.