Кабмін відсторонив керівництво Державної служби з ліків. Звинувачують у невиправданій забороні вакцин

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Кабінет міністрів відсторонив від роботи голову Державної служби з ліків і контролю за наркотиками Наталю Гудзь та її першого заступника Владислава Циліну через те, що вони невиправдано вводили заборони на вакцини від небезпечних захворювань. Про це повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоровʼя.

Чиновників усунули через необгрунтовані заборони на вакцини від туберкульозу, гепатиту B, поліомієліту, дифтерії, правця та кашлюку. Їх буде притягнуто до дисциплінарної відповідальності.

У відомстві зазначили, що в кожному конкретному випадку, коли вводилася заборона, висновки перевірок доводили, що загроз немає. МОЗ вважає, що керівництво служби таким чином спровокувало дискредитацію процесу імунізації населення, через що збільшилася частота відмов громадян від вакцинації.

Держслужба з ліків свого часу заборонила французьку вакцину від поліомієліту, а також на індійські вакцини для профілактики дифтерії, правця та кашлюку. Відомство забороняло їх використовувати нібито через смерть від вакцинації дитини в Тернопільській області. Пізніше Держслужба скасувала ці заборони.