Учасник Pussy Riot Верзілов отримав звіт про загибель російських журналістів в ЦАР. Але його ніхто не може прочитати

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Учасник Pussy Riot Верзілов отримав звіт про загибель російських журналістів в ЦАР. Але його ніхто не може прочитати

Anton Novoderezhkin \ TASS via Getty Images

Видавець опозиційного Кремлю ресурсу «Медиазона» і учасник Pussy Riot Петро Верзілов напередодні своєї госпіталізації отримав звіт про загибель російських журналістів у Центральноафриканській республіці, - пише «Дождь».

За словами учасниці Pussy Riot Надії Толоконнікової, Верзілов 10 вересня отримав звіт з ЦАР від людини, з якою він звʼязався за місяць до цього. Звіт збережений на телефоні, який знаходиться в Росії і пароль від якого знає тільки Верзілов.

Вона зазначила, що знає імʼя людини, яка займалася розслідуванням, але не може назвати, щоб не піддавати його небезпеці. Толоконнікова додала, що автор розслідування відмовився від його другої частини, яка планувалася після першого звіту.

Учасниця Pussy Riot вважає, що це розслідування може бути однією з причини, з яких Верзіловим зацікавилися російські спецслужби. «Інший варіант — це акція на Чемпіонаті світу, яка обурила, очевидно, багатьох. Не можемо виключати, що багатьох і звільнили у звʼязку з цією акцією», — розповіла Толоконникова.

Також вона зазначила, що режисер Олександр Расторгуєв, який загинув в ЦАР, був близьким другом Верзілова, тому для нього важливо було почати розслідування. Верзілов теж планував їхати з журналістами в Африку, однак вирішив взяти участь в акції під час фіналу Чемпіонату світу.

Напередодні лікарі німецької клініки «Шаріте» заявили, що Верзілова, який знаходиться в Берліні на лікуванні, швидше за все, отруїли. Активіст потрапив у лікарню 11 вересня. У нього почав зникати зір, а потім мова і здатність пересуватися. До 14 вересня він перебував у реанімації без свідомості. За словами близьких Верзилова, він міг отруїтися ліками, однак російські лікарі не виявили в його аналізі крові нічого підозрілого.