«Луценку, дай відповідь». Українські журналісти запустили флешмоб із запитаннями до генпрокурора

Автор:
Олена Мельник
Дата:
«Луценку, дай відповідь». Українські журналісти запустили флешмоб із запитаннями до генпрокурора

Facebook / Слідство.Інфо

Українські журналісти організували флешмоб, щоб підтримати головного редактора програми «Схеми» Наталію Седлецьку, яка через суд намагається заборонити Генеральній прокуратурі доступ до даних з її телефону.

Працівники ЗМІ надсилають генеральному прокурору Юрію Луценку запити на інформацію з закликом прокоментувати рішення Європейського суду з прав людини, який зобовʼязав українську владу на місяць утриматися від доступу до даних мобільного оператора журналістки. Копію тексту вони публікують на своїх сторінках у Facebook із тегом #Луценко_дай_відповідь.

«Українська влада та зокрема генпрокурор Юрій Луценко досі публічно не прокоментували це рішення й те, як Україна буде його виконувати. А воно є обов’язковим для виконання. Ми ставимо наші питання публічно, а також направили їх у прес-службу ГПУ в разі, якщо генпрокурор не наважиться відповідати на них самостійно», — йдеться в повідомленні.

Запити в ГПУ, зокрема, надіслали колеги-журналісти з «Радіо Свобода», а також понад 15 видань і телеканалів, серед яких: «Слідство.інфо», «Українська правда», Kyiv Post, Bihus.info, «UA:Перший», «Новое время», «Громадське телебачення», «Цензор.НЕТ» та інші.

27 серпня Печерський районний суд Києва дозволив ГПУ доступ до телефонних даних Седлецької за півтора року. Сама журналістка дізналася про це зі ЗМІ. Прокуратура пообіцяла не прослуховувати розмов журналістки, але Седлецька подала апеляцію і вимагала від суду скасувати рішення про доступ до даних на її телефоні.

18 вересня Апеляційний суд Києва обмежив раніше доступний Генпрокуратурі обсяг даних з телефона Седлецької. Правоохоронцям дозволили тільки дізнатися дати, час, місцеперебування абонентського номера журналістки за період з 19 липня 2016 року до 16 листопада 2017 року, у межах базових станцій оператора на кількох вулицях Києва та Солом’янській площі.

Того ж дня, 18 вересня, Європейський суд з прав людини зобовʼязав українську владу утриматися від доступу до даних з телефона Наталії Седлецької. Рішення діятиме протягом місяця — до 18 жовтня. За цей час захист головного редактора програми «Схеми» повинен підготувати й направити повну скаргу в ЄСПЛ, яку суд буде розглядати «в пріоритетному порядку».