«Эхо Москвы»: «Спочатку обʼєднання церков, потім — Томос». Філарет заявив про можливе обʼєднання с Московським патріархатом

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
«Эхо Москвы»: «Спочатку обʼєднання церков, потім — Томос». Філарет заявив про можливе обʼєднання с Московським патріархатом

Ігор Кіянчук / Wikimedia

Предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет в інтервʼю радіостанції «Эхо Москвы» заявив, що в Єдину помісну православну церкву повинні обʼєднатися представники трьох церков.

Філарет пояснив приїзд в Україну екзархів Константинопольського патріарха підготовкою до Собору про обʼєднання церковних громад. На його думку, у Єдину помісну православну цервку мають увійти православна церква Київського патріархату, Українська автокефальна православна церква та частина Української православної церкви Московського патріархату.

Предстоятель УПЦ КП додав, що після цього обʼєднання церква отримає Томос Вселенського патріарха про автокефалію. Філарет сподівається, що Томос буде наданий до кінця року.

В УПЦ КП перед цим заявили, що після надання автокефалії вони висунуть кандидатуру патріарха Філарета на пост предстоятеля Автокефальної Православної церкви в Україні.

Сьомого вересня Константинопольський патріархат призначив своїми екзархами в Києві архієпископа Данила Памфілійського зі США і єпископа Іларіона Едмонтонського з Канади. Це було зроблено у рамках підготовки до надання автокефалії Українській православній церкві.

Таке рішення викликало негативну реакцію в Російській православній церкві, яка заявила про розрив відносин з Константинопольським патріархом. Крім того, там підкреслили, що надання автокефалії УПЦ може призвести до конфліктів і навіть сутичок між віруючими, аж до кровопролиття .