РФ пояснила, що затримує кораблі в Азовському морі через «погрози» Керченському мосту. І не планує це припиняти

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
РФ пояснила, що затримує кораблі в Азовському морі через «погрози» Керченському мосту. І не планує це припиняти

Пресслужба президента російської федерації

Міністерство закордонних справ Росії пояснило регулярне затримання кораблів у Азовському морі загрозою ймовірного підриву Керченського мосту, повідомляє УНІАН.

На брифінгу речниця МЗС РФ Марія Захарова пояснила, що за міжнародними договорами Азовське море і Керченська протока є внутрішніми водами двох країн. Росія, за її словами, зупиняє судна заради безпеки в акваторії.

При цьому Захарова підкреслила, що «всім відомі заяви Меджлісу кримськотатарського народу про необхідність блокування судноплавства в Керченській протоці, а також загрози з боку «українських радикалів» підірвати міст» до окупованого Криму.

За її словами, свобода судноплавства через Керченську протоку і Азовське море зберігається, на даний момент ані з боку судновласників, ані з боку капітанів судів не надходило скарг на дії російських прикордонників.

Спікер російського міністерства додала, що Росія «буде і надалі вживати необхідні кроки щодо безпеки в Азовському морі і Керченській протоці».

У середу прикордонники Федеральної служби безпеки РФ затримали в Азовському морі болгарський суховантаж, який прямував з Маріуполя в італійське місто Монфальконе. Це стало 104-м затриманням іноземного судна в акваторії моря з квітня.

Перед цим в інтервʼю The Washington Post президент Петро Порошенко заявив, що російські прикордонники блокують судна з українською чорною металургією з Маріуполя, а втрати від цього становлять тисячі доларів. Міністр фінансів Володимир Омелян раніше заявив, що через дії РФ в Азовському морі вантажопотік морського порту Маріуполя знизився більш ніж на 10%, а Бердянська — більш ніж на 20%.