Вночі: підозрюваних в отруєнні Скрипалів арештовували в Нідерландах, російським пранкерам заборонили вʼїзд в Україну, а Ватикан відсторонив єпископа через підозру у зґвалтуванні черниці

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Bellingcat: Підозрюваних в отруєнні Скрипалів раніше заарештовували в Нідерландах

Twitter / Daniel Sandford

Росіян Олександра Петрова і Руслана Боширова, яких Великобританія підозрює в отруєнні екс-офіцера ГРУ Сергія Скрипаля та його дочки Юлії, раніше заарештовували на території Нідерландів. У пресі є лише один подібний епізод: навесні цього року прокуратура Нідерландів затримала двох росіян на шляху до лабораторії у швейцарському місті Шпіц, яка сьогодні відома тим, що допомагає розслідувати хімічні атаки в Сирії і отруєння Скрипаля та його дочки. При собі затримані мали технічні засоби для злому компʼютерної мережі. За даними слідства, ці ж люди брали участь у зломі антидопінгового агентства WADA.

Держбюро розслідувань відкрило 74 вакансії

LIGA.net

Державне бюро розслідувань оголосило новий конкурс на 74 посади в семи територіальних управліннях: у Києві, Краматорську, Львові, Полтаві, Миколаєві, Мелітополі та Хмельницькому. Вакантними є посади державних службовців, що залишилися вільними після проведення першої хвилі конкурсного добору. На переконання очільника ДБР, новий конкурс не вплине на початок роботи відомства, запланований на листопад.

Ватикан відсторонив єпископа, підозрюваного у зґвалтуванні черниці

TeroVesalainen / Pixabay

Папа Франциск схвалив запит південноіндійського єпископа Франко Мулаккала про тимчасове звільнення його від обов’язків через те, що проти нього ведеться кримінальне розслідування. Священнослужителя підозрюють у зґвалтуванні черниці. За її твердженнями, єпископ регулярно її ґвалтував упродовж двох років. Мулаккал відкидає ці обвинувачення. Наразі він перебуває під слідством.

Російським пранкерам заборонили вʼїзд в Україну

Facebook / Vovan222

СБУ на три роки заборонила російським пранкерам Володимиру Кузнєцову і Олексію Столярову — відомих, як Вован і Лєксус — вʼїзд в Україну. Столяров і Кузнєцов відомі своїми дзвінками, під час яких розігрують високопоставлених осіб від імені інших людей. Вони дзвонили президенту Туреччини Ердогану від імені президента Петра Порошенка. Кузнєцов телефонував голові Служби безпеки Василю Грицаку від імені журналіста Аркадія Бабченка.

Нью-Йорк готується відбивати хімічні атаки

Free-Photos / Pixabay

Нью-Йорк готується до протистояння можливим атакам з використанням хімічної зброї, яку застосували під час отруєння в британському місті Солсбері Сергія Скрипаля та його дочки Юлії. Поліція спільно з ФБР готує списки осіб-потенційних цілей, в тому числі колишніх громадян Росії, які живуть в NY та критикують нинішню російську владу. Місцеві правоохоронці тісно співпрацюють з британськими колегами і обмінюються інформацією з цих питань. Нью-йоркська поліція провела серію штабних і польових навчань з відбивання біологічних і хімічних атак.