Україна створює «чорний список» хімкомпаній у Криму. Туди увійшли Росія, Кіпр і Швейцарія

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Україна створює «чорний список» хімкомпаній у Криму. Туди увійшли Росія, Кіпр і Швейцарія

Jason Blackeye / Unsplash

Міністерство з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб пропонує ввести санкції проти компаній, які повʼязані з виробництвом і продажем хімічної продукції на території анексованого Криму. Про це повідомляється на сайті МінТОТ.

Міністрество опублікувало перелік компаній, які хочуть внести в «чорний список»:

· «Летан Інвестментс Лімітед» (Кіпр),

· ТОВ «Титанактив»(РФ),

· ТОВ «Центр оптимальних технологій» (РФ),

· «Охна Холдінгс лімітед»(Кіпр),

· ТОВ «Хімкомснаб»(РФ),

· «Толексіс Інтерпрайзіз ЕйДжи»(Швейцарія).

Зазначено, що «Титанові інвестиції», виробник хімпродукції в Армянську, уже під дією санкцій.

«Запровадження санкцій до усіх причетних юридичних осіб унеможливить економічні відносини з Україною, дозволить обмежити або припинити економічні відносини з країнами ЄС», — йдеться в повідомленні.

У міністерстві стверджують, що ці підприємства виробляють хімічну продукцію, порушуючи правовий режим на півострові. Вони також незаконно добувають та використовують корисні копалини (газ та воду з підземних джерел), що належать виключно Україні.

Проект про запровадження санкцій має розглянути та погодити Рада національної безпеки й оборони (РНБО) та уряд.

Нагадаємо в кінці серпня на півострові сталася серйозна НП. 24 серпня, після викиду невідомої речовини с заводу «Кримський титан» жителі Армянська почали масово скаржитися в соцмережах на погане самопочуття і появу нальоту, схожого на іржу, який вкрив дерева, автомобілі, паркани, дахи, металеві вироби та посуд.

4 вересня влада анексованого Криму оголосила про перевищення вмісту сірчистого ангідриду в повітрі на півночі півострова через викиди на хімзаводі «Кримський титан». Роботу заводу зупинили на два тижні. Крім того, в Армянську на цей період оголошено вимушені канікули, дошкільнят з мамами і школярів відправили на відпочинок у кримські санаторії.