Рада почала роботу над проектом держбюджету-2019. Готуватися до голосування вона буде майже місяць

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Рада почала роботу над проектом держбюджету-2019. Готуватися до голосування вона буде майже місяць

пресслужба Верховної Ради

Верховна Рада прийняла до розгляду законопроект про державний бюджет на 2019 рік (№9000) після того, як Кабінет міністрів представив його в парламенті.

Представляти бюджет в Раду прийшов премʼєр-міністр Володимир Гройсман та члени уряду. Їх зібралися послухати 349 депутатів, однак фракція «Батьківщина» проігнорувала — всі депутати фракції пішли на форум Юлії Тимошенко «Новий курс України».

Гройсман розповів нардепам про основні показники документа і зазначив, що один з пріоритетів бюджету — фінансування армії і підвищення зарплат військових. «У проекті Держбюджету заклали 209,5 млрд грн [на оборону]. Це означає підвищення зарплати для військових — 10 тис. грн, Нацгвардії та поліції — 9 тис. грн. Це мінімальна зарплата», — сказав він.

Після нього виступали представники фракцій, але говорили вони частіше не про бюджет, а про претензії до Кабміну або до влади загалом.

Коли виступили всі, хто хотів, спікер Андрій Парубій оголосив, що парламент прийме проект держбюджету до розгляду. За регламентом, Рада могла відмовитися від цього, якби він не відповідав вимогам Бюджетного кодексу України та Основних напрямів бюджетної політики.

Регламент також передбачає, що до 1 жовтня депутати мають подати свої пропозиції до проекту. До 15 жовтня комітет Ради з питань бюджету має зібрати ці пропозиції і розглянути їх. І лише після цього парламент зможе розглянути проект у першому читанні.

В проекті дербюджету-2019 передбачається, що ВВП наступного року зросте на 3% при інфляції 7,4%, а курс гривні до кінця року становитиме 29,4 грн/дол. Бюджет передбачає скорочення витрат на роботу президента, Кабінету міністрів і Ради.