Близько 200 осіб отруїлися в Тернопільській області. Людям стало погано, коли літак окропив поле гербіцидом

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Близько 200 осіб отруїлися в Тернопільській області. Людям стало погано, коли літак окропив поле гербіцидом

CG / Unsplash

В селі Іване-Пусте Тернопільської області масово отруїлися місцеві жителі. За медичною допомогою 20 вересня звернулось майже 200 осіб, повідомляється на сайті управління Державної служби з питань безпечності харчових продуктів в регіоні.

Що сталося

За словами постраждалих, їм стало погано після того, як літак ТзОВ «Агрополіс» [вирощує зернові та технічні культури] обробив поле поблизу їх села гербіцидом. У Держпродспоживслужбі кажуть, що постраждали 179 осіб, з них 56 – діти. Зараз вони знаходяться на амбулаторному лікуванні.

Люди скаржаться на запаморочення і нудоту. Поля почали окропляти ще у вівторок, 18 вересня. Відразу після цього у всіх селян різко погіршилося самопочуття, повідомляє місцеве видання 0352.ua і зазаначає, що постраждалих — 250 осіб.

Що вже з’ясували спеціалісти

У Держпродспоживслужбі кажуть, що виявили ряд порушень закону при обробці полів. Так, керівництво компанії «Агрополіс» мало повідомити жителів села не пізніше як за 2 дні до початку проведення робіт, але цього не зробило. Сільський голова про кроплення полів дізнався напередодні, що теж суперечить закону.

«На відео, яке представили місцеві жителі, видно, що не були дотриманні санітарно-захисні зони при проведення цієї обробки, видно, що літак розвертався над житловими будинками», – зазначили в Держпродспоживслужбі. Однак вказали, що гербіцид «Ураган-форте», який ймовірно кропили поля, в Україні використовувати дозволено.

Спеціалісти відібрали зразки ґрунту та рослин для дослідження. Результати мають показати, чи справді використовувався гербіцид на відстані ближче одного кілометра до житлових територій. Дослідження проводить Фітосанітарна лабораторія. Результати будуть готові через 24 години.