Мерія Дніпра залучила до проектування метро бюро однієї з кращих архітекторок світу. Вони будували споруди у вигляді сигар і екзоскелетів

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Мерія Дніпра залучила до проектування метро бюро однієї з кращих архітекторок світу. Вони будували споруди у вигляді сигар і екзоскелетів

Flickr

Дизайн станцій метро у Дніпрі створюватиме британське бюро Zaha Hadid Architects — компанія однієї з найкращих архітекторок світу Захи Хадід, яка померла у 2016 році.

Про це повідомив міський голова Борис Філатов, зазначивши, що вже підписав контракт з компанією.

«Вона була архітектором-генієм. Королева постмодернізму і деконструктивізму. Командор ордена Британської імперії. Велика Заха Хадід. Хто хоч трохи розуміється на архітектурі та містобудуванні, той знає, що це за Імʼя. Її роботи прикрашають Лондон і Нью-Йорк, Рим і Берлін, Пекін і Сеул», – написав міський голова.

Він додав, що в бюро працюють найкращі візіонери і найталановитіші архітектори світу.

«Я знаю точно, що, після того як мене не стане, в моєму місті залишиться метро імені Захи Хадід», — додав Філатов.

Виконувачка обов’язків заступника міського голови Дніпра Яніка Мерило також опублікувала світлини робіт Захи Хадід.

Легендарне бюро працюватиме в Україні вперше. Оплату його послуг бере на себе турецький підрядник Limak, який займається будівництвом підземки, уточнили в міській раді Дніпра.

Фахівці Zaha Hadid Architects спроектують входи та касові зали станції, а також безпосередньо майданчики відправлення потягів метрополітену. Нині роботи з добудови метро у Дніпрі тривають.

Британське архітектурне бюро Zaha Hadid Architects проектувало різні об’єкти по всьому світу: олімпійські стадіони, музеї, театри та навіть адмінбудівлі. Загалом компанія співпрацює з понад 40 країнами світу.

У роботі Zaha Hadid Architects полюбляють використовувати інноваційні образи. Так, влітку 2018 вони завершили проект в Макао — це готель Morpheus, який отримав перший у світі екзоскелет «вільної» форми.

Zaha Hadid Architects

А в Бухаресті бюро спроектувало гігантську «сигару» — 200-метрову вежу-хмарочос Dorobanti для розташування пʼятизіркового готелю, розважальних закладів, торгових залів.

Zaha Hadid Architects