Прокуратура Донецької області вимагає позбавити російську мову статусу регіональної. Вона подала позов до суду

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
Прокуратура Донецької області вимагає позбавити російську мову статусу регіональної. Вона подала позов до суду

Прокуратура Донецької області вимагає скасувати рішення обласної ради, яким російську мову шість років тому було визнано регіональною на території області. Про це повідомляє прес-служба прокуратури у соцмережі Facebook.

У прокуратурі нагадали, що Донецька облрада прийняла це рішення 16 вересня 2012 року, після чого російська мова була визнана регіональною нарівні з державною українською мовою. У той же час 28 лютого 2018 року Конституційний суд визнав, що зазначений закон не відповідає Конституції України.

У прокуратурі зазначають, що при цьому Донецька облрада не скасувала прийняте нею шість років тому рішення.

Тому прокуратура подала позов до Донецького окружного адміністративного суду про скасування статусу регіональної для російської мови. Такі ж позови подали Волноваська, Костянтинівська, Словʼянська та Краматорська прокуратури.

Закон про засади державної мовної політики Рада прийняла 3 липня 2012 року. Він вводить офіційну двомовність в регіонах, де чисельність нацменшин перевищує 10% населення.

16 серпня 2012 року російська мова отримала в Донецькій області статус регіональної. У той же час в регіонах по-різному відреагували на набуття чинності цього закону. Так, депутати Львівської облради закликали оголосити мобілізацію в боротьбі за українську мову.