САП відкрила шість проваджень проти НАБУ. В них — звинувачення у розбої, викраденні авто і посяганні на життя правоохоронця

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
САП відкрила шість проваджень проти НАБУ. В них — звинувачення у розбої, викраденні авто і посяганні на життя правоохоронця

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) відкрила шість кримінальних проваджень проти працівників Національного антикорупційного бюро (НАБУ) після інциденту під будівлею САП 19 вересня. Про це «Бабелю» повідомило джерело в антикорупційній прокуратурі.

Пʼять кримінальних проваджень передали для розслідування Національній поліції. Вони відкриті відповідно до:

частини 2 статті 163 КК (порушення таємниці листування, телефонних розмов державного діяча, вчинені службовою особою з використанням спецзасобів для негласного отримання інформації);

частини 2 статті 187 (розбій, вчинений за попередньою змовою групою осіб);

частини 2 статті 289 (незаконне заволодіння транспортним засобом за попередньою змовою групою осіб, поєднане з насильством або з погрозою застосування насильства);

статті 348 (посягання на життя співробітника правоохоронного органу);

частини 2 статті 365 (перевищення службових повноважень із застосуванням насильства, погрозою насильства, із застосуванням зброї).

Шосте провадження відкрито згідно частини 2 статті 359 (незаконне використання спеціальних технічних засобів для отримання інформації, вчинене за попередньою змовою группою осіб). Воно передано для розслідування Службі безпеки України.

Зазначені статті передбачають покарання від 3 до 15 років тюремного увʼязнення, конфіскацію майна і заборону обіймати певні посади.

19 вересня стало відомо, що поліція затримала невідомих, які намагалися прокласти кабель від «Охматдиту» для прослуховування будівлі САП. Прес-служба прокуратури повідомила, що на місці були затримані детективи НАБУ. Їх заблокували співробітники Національної поліції та Управління державної охорони в автомобілі, що належить НАБУ. Пізніше для їх звільнення прибув спецназ бюро, почалася бійка, під час якої побили водія глави САП Назара Холодницького, а також сталося ДТП.

Пізніше голова НАБУ Артем Ситник в коментарі журналістам спростував ці звинувачення. Він пояснив, що співробітники бюро проводили «санкціоновані процесуальні дії» на території лікарні «Охматдит», і в якийсь момент співробітники САП і УГО заблокували їх автомобіль. Ситник також додав, що бюро звернеться за даним фактом в поліцію.