Süddeutsche Zeitung: Росія повністю профінансує «Північний потік-2», якщо США запровадять санкції проти учасників будівництва газопроводу

Автор:
Олександр Нечай
Дата:
Süddeutsche Zeitung: Росія повністю профінансує «Північний потік-2», якщо США запровадять санкції проти учасників будівництва газопроводу

publika.md

РФ готова повністю фінансувати будівництво газопроводу «Північний потік-2» у разі, якщо США введуть санкції проти західних компаній-учасників проекту, пише німецьке видання Süddeutsche Zeitung.

За інформацією газети, таку пропозицію зробив президент Росії Володимир Путін під час зустрічі з канцлером Ангелою Меркель у Мезеберзі 18 серпня.

Зараз будівництво «Північного потоку-2» здійснює міжнародний консорціум. 50% акцій в ньому належать російському «Газпрому». Серед учасників консорціуму також західні компанії E. ON, BASF Wintershall, Uniper і Shell.

Єврокомісія може не погодитися на 100% фінансування з боку РФ. За правилами конкуренції ЄС, виробник і постачальник енергоресурсів не може бути однією особою.

У серпні американські ЗМІ повідомили, що влада США готова в найближчі тижні запровадити санкції проти компаній, що беруть участь у будівництві «Північного потоку-2». Німецький енергетичний концерн Uniper заявив, що може вийти з проекту, якщо США таки це зроблять.

Також у серпні Меркель заявила, що Україна повинна зберегти свою роль у газовому транзиті.