Іран готується до протистояння зі США після теракту на параді. Президент Рухані звинуватив країну у допомозі терористам

Автор:
Олександр Нечай
Дата:

Президент Ірану Хасан Рухані заявив, що його країна готова до протистояння зі США та їх союзниками з Перської затоки. Так він відреагував на напад на військовий парад в Ахвазі, пише Reuters.

Виступаючи в Тегерані перед поїздкою на Генеральну Асамблею ООН в Нью-Йорку, президент Ірану звинуватив США та арабські держави Перської затоки в забезпеченні грошима та зброєю повстанців з етнічних арабських груп в Ірані.

«Америка поводиться як бандит щодо всього іншого світу... і вважає, що вона може діяти на основі грубої сили», — сказав Рухані. Він заявив, що США пошкодують про свою «агресивність».

Після вчорашнього нападу на парад МЗС Ірану викликало тимчасового повіреного у справах Обʼєднаних Арабських Еміратів. Також відомство викликали послів Нідерландів, Данії і повіреного в справах Великої Британії.

Міністр закордонних справ Ірану Аббас Аракчі вважає, що європейські країни повинні допомогти з поверненням в Іран терористів, які напали на парад, для «справедливого судового розгляду». Аракчі також написав, що Тегеран не сприймає політики «подвійних стандартів» у боротьбі з тероризмом.

22 вересня внаслідок нападу на військовий парад в Ахвазі на південному сході Ірану загинули щонайменше 24 людини, включаючи 12 військових, поранено близько 60 осіб. Парад відбувався на честь тижня «Святої оборони», присвяченого ірано-іракській війні 1980—1988 років.

Відповідальність за напад взяли на себе «Ісламська держава» та іранський опозиційний рух «Національний опір Ахваза», до якого входять етнічні араби. Цей рух намагається створити окрему державу в багатій на нафту провінції Хузестан. Ніхто з них досі не надав прямих доказів участі в теракті.