Кораблі ВМС України, які занепокоїли росіян, вийшли в Азовське море. Тепер вони йдуть у Бердянськ

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Кораблі ВМС України, які занепокоїли росіян, вийшли в Азовське море. Тепер вони йдуть у Бердянськ

Facebook / ВМС ЗС України

«Пошуково-рятувальний корабель «Донбас» і буксир «Корець» Військово-морських сил України пройшли Керченську протоку і вийшли в Азовське море», — повідомив в Facebook президент Петро Порошенко.

По Азовському морю кораблі будуть супроводжувати малі броньовані артилерійські катери «Кременчук» та «Лубни».

Командування ВМС повідомило у Facebook, що у Керченській протоці українські судна супроводжували більше 10 кораблів і катерів ФСБ та Чорноморського флоту Росії. Також над ними неодноразово пролітали російські літаки «у тому числі на гранично низьких висотах».

За час, поки кораблій йшли з Одеси, росіяни допустили ряд небезпечних інцидентів. 20 вересня близько 17:00 російський розвідувальний корабель «Приазов’я» надмірно наблизився до українських суден на дистанцію 2-х кабельтов, чим грубо порушив вимоги міжнародних правил попередження зіткнення суден на морі та створив вкрай небезпечну ситуацію.

21 вересня російський винищувач Су-27 створив надто небезпечно наблизився до військово-транспортного літака ВМС Ан-26, який виконував планове завдання над акваторією Чорного моря. Маневр російського літака міг призвести до аварії.

«Донбас» і«Корець» прямують з Одеси до Бердянська, де стануть основою нової військово-морської бази українського флоту на Азовському морі. Вчора, коли вони проходили повз анексований Росією Крим, їх почали супроводжувати кораблі берегової охорони Прикордонної служби ФСБ Росії. Росіяни стверджують, що українські кораблі знаходяться у виключній економічній зоні РФ. Сьогодні Керченську протоку патрулював американський літак-розвідник. По шляху проходження в Керченській протоці і під Кримським мостом судна супроводжували російські кораблі.

Український мілітарний портал

Український мілітарний портал