Виступ Трампа на Генасамблеї ООН: про що говоритиме президент США

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Виступ Трампа на Генасамблеї ООН: про що говоритиме президент США

Olivier Douliery-Pool / Getty Images

У Нью-Йорку з 24 по 27 вересня проходить Генеральна асамблея Організації Обʼєднаних Націй. Увага всього світу на засіданні буде прикута до виступу президента США Дональда Трампа. Рік тому американський лідер вперше відвідав ООН, зробивши різкі заяви на адресу кількох країн, які назвав «країнами-вигнанцями». Зокрема Трамп висміяв главу Північної Кореї Кім Чен Ина, назвавши його «людиною-ракетою», і пригрозив повністю знищити КНДР у разі, якщо вона становитиме реальну загрозу для США.

У цьому році американський президент проведе низку двосторонніх зустрічей під час сесії Генасамблеї ООН і буде головувати на засіданні Радбезу. Однак напередодні дипломатичного виру Дональд Трамп зберігає нехарактерне для нього мовчання, пише «Голос Америки».

Північна Корея та Іран

Очікується, що головними темами виступу американського президента будуть боротьба з іранською ядерною програмою і денуклеаризація Північної Кореї. У вівторок президент виступатиме на Генеральній асамблеї ООН і головуватиме на засіданні Ради Безпеки в середу. Раніше Трамп написав в Тwitter, що нарада буде присвячена Ірану.

Відносини між Вашингтоном і Тегераном, і без того напружені після заяви Трампа про вихід США з міжнародної угоди щодо ядерної програми Ірану, ускладнилися ще більше після теракту на військовому параді в Ірані .

Вищі іранські чиновники, включно з президентом Хасаном Рухані, пообіцяли помститися і поклали провину на США й арабські країни Перської затоки.

Міжнародна торгівля

Крім того, американський лідер у своєму виступі має намір розповісти про необхідність реформування системи міжнародної торгівлі та співпрацю. Про це повідомив портал Axios з посиланням на джерела в Білому домі. За даними порталу, зокрема, Трамп має намір обговорити співпрацю між країнами на основі «взаємної поваги і суверенітету», а також торкнутися аспектів міжнародної торгівлі.

Заява у «справі Скрипалів»

Президент США Дональд Трамп, також торкнеться теми отруєння в британському місті Солсбері екс-полковника ГРУ Сергія Скрипаля та його доньки Юлії, пише «Радіо Свобода». За словами посла США в ООН Ніккі Хейлі, голова Білого дому зверне увагу на «той факт, що ми були змушені вжити заходів щодо інциденту за участю росіян у Великобританії». Заглиблюватися в деталі виступу Трампа з цього питання вона не стала.

Генасамблея ООН вирішила розглянути ситуацію на окупованих територіях України

Генеральна асамблея Організації Обʼєднаних Націй внесла до порядку денного пункт щодо ситуації на окупованих територіях України. За це рішення проголосували представники 68 країн, проти — 13. Серед тих, хто віддав голос проти, — здебільшого країни, які мають дружні стосунки з Росією: Вірменія, Білорусь, Бурунді, Куба, Іран, Казахстан, Мьянма, Нікарагуа, Філіппіни, Судан, Сирія та Венесуела. Україна готує проект цієї резолюції вже більше місяця. Якщо її ухвалять — це буде четверта резолюція Генасамблеї ООН щодо окупованих територій України з 2014 року.