22—23 вересня в Україні напали на чотирьох волонтерів і активістів. Що відомо про напади

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:

В суботу і неділю, 22—23 вересня, в різних регіонах Україні скоїли напади на чотирьох волонтерів і громадських діячів. «Бабель» зібрав інформацію про ці напади.

Олег Михайлик. Одеса

Facebook / Олег Михайлик

На одеського політика і ведучого Олега Михайлика напали ввечері 22 вересня на вулиці, коли він повертався додому. В нього вистрілили кілька разів, за попередньою інформацією, з револьвера. Його шпиталізували у важкому стані, чоловік втратив багато крові. В грудях у Михайлика застрягла куля, лікарі досі не можуть її видалити. Поліція розслідує цей напад як замах на вбивство та розглядає декілька версій.

Сергій Лукін. Кушугун, Запорізька область

Facebook / Сергій Лукін

На голову Запорізької міської організації партії «Демальянс» Сергія Лукіна напали вдень 22 вересня. В селищі міського типу Кушугун Запорізької області він розслідував фінансові махінації при будівництві. За його словами, напали люди, які від імені фіктивного ФОПа проводили будівельні роботи без дозвільних документів. Чоловік отримав струс мозку. В поліції ж стверджують, що чоловіки побилися через «особисті переконання», і бійка почалася після того, як вони посварилися. Поліцейські проводять перевірку, але провадження ще не відкривали.

Артем Морока. Кривий Ріг

Facebook / Миколай Колєснік

На криворізького волонтера і активіста Артема Мороку напали 22 вересня. Двоє чоловіків вдерлися до нього в квартиру і побили. Він вирвався в підʼїзд і застосував газовий балончик. Після того як вийшли сусіди, нападники втекли. Мороці зломали ніс, також в нього струс мозку. Депутат Криворізької міської ради Микола Колесник повʼязує цей напад з тим, що активіст активно критикував поліцію.

Ксенія Бикова. Горішні Плавні, Полтавська область

Facebook / Ksenia Bykova

На волонтера Ксенію Бикову напали в її квартирі в Горішніх Плавнях в ніч на 23 вересня. Вона стверджує, що напала людина, яку вона дуже добре знає. До поліції волонтер вирішила не звертатися.