Meduza: «Такої безнадії у Олега я ще не бачила». Сестра Сенцова розповіла про перспективи звільнення брата і спілкування з дітьми

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Meduza: «Такої безнадії у Олега я ще не бачила». Сестра Сенцова розповіла про перспективи звільнення брата і спілкування з дітьми

Facebook / Наталя Каплан

Наталія Каплан, двоюрідна сестра режисера Олега Сенцова, в інтервʼю Meduza розповіла про те, як спілкується з братом, хто займається питаннями його звільнення, і як боротьба за свободу брата вплинула на її життя.

Про побачення Сенцова з родиною

Останній раз Каплан зустрічалася з Сенцовим 5 липня, після цього вони спілкувалися тільки через листування. «Олег відмовляється від побачень з близькими. Він пояснює це тим, що йому так простіше триматися. Він не готовий бачити ані маму, ані своїх дітей, хоча дуже їх любить. Олег каже, що від цього побачення не стане легше нікому — ні їм, ні йому. Він воліє жити в емоційно закритому режимі».

Про спілкування Сенцова з дітьми

Дочці режисера 15 років, синові — 14. Вони з матірʼю живуть у Криму. Каплан регулярно спілкується з ними і переписується в соцмережах. І пише про дітей режисерові. «Я йому пишу звіти про його дітей — це його завжди цікавить. Ми обговорюємо з ним те, що потрібно подарувати їм на день народження, на Новий рік, куди відвезти їх на канікули. Я розповідаю йому, чим вони зайняті тощо».

Дочка Сенцова підтримує рішення батька, хоч і боїться за нього. У сина режисера аутизм, тому йому важко пояснити, чому батько в тюрмі. «Йому як людині дуже прямоліній складно зрозуміти, чому тато хороший, якщо він сидить у вʼязниці, адже там сидять тільки погані люди. Це така дитяча прямота. Вся ця ситуація просто не вкладається в його дитячий світогляд».

Весь час, відведений на телефонні розмови, Сенцов витрачає на спілкування з матірʼю та дітьми. «Вони взагалі розумнички. Олег продовжує брати участь у їх вихованні — з вʼязниці. Досі стежить навіть за тим, щоб їх раз на рік водили до стоматолога».

Про боротьбу за звільнення брата

За словами Каплан, залежить звільнення, в першу чергу, від рішення президента Росії Володимира Путіна, але нікому не вдається вплинути на нього. «Цим займається не тільки українська сторона, але й [президент Франції] Еммануель Макрон, і [президент Туреччини] Реджеп Тайіп Ердоган, і [німецький канцлер] Ангела Меркель, і Канада дуже активно допомагає. Але поки без результатів».

Родичі сподівалися, що звільнити режисера допоможе прохання про помилування, але й це не спрацювало. «Проблема в тому, що ніхто не розуміє, чого хоче Путін, і це велика проблема. Йому пропонували і людей, [щоб обміняти на Сенцова,] але люди йому нецікаві. Поки все сумно».

Про те, як увʼязнення Сенцова вплинуло на її життя

Спілкування зі ЗМІ, політиками, інші справи, повʼязані з увʼязненням та спробами звільнити Сенцова, забирають весь час Каплан. «Звичайно, це дуже важко. Дуже не вистачає свого особистого життя. Тому що жити життям Олега Сенцова, чесно кажучи, сильно набридло. Нічого хорошого в цьому немає. Хочеться, щоб це швидше закінчилося, — не тільки для Олега, не тільки для дітей і мами, яким я це обіцяла, але й для мене».

Про надію

Каплан каже, що поки розуміння, що робити далі, щоб звільнити Сенцова, немає, як немає і причин для оптимізму. «Олег теж втратив надію. Він мені так і написав: «Я не вірю, що ми всі разом заживемо в Києві», — це він мав на увазі себе з дітьми. Він склав заповіт, написав, що у нього гіпоксія, і від цього страждає серце і мозок. Він дуже погано себе почуває і не знає, скільки ще протримається».