Чехія спрощує отримання громадянства нащадками чеських емігрантів. Багато з них мешкають на Закарпатті

Дата:
Чехія спрощує отримання громадянства нащадками чеських емігрантів. Багато з них мешкають на Закарпатті

Anastasia Dulgier / Unsplash

Палата депутатів парламенту Чехії розглядає зміни до закону про громадянство, які можуть спростити отримання чеського паспорта нащадками чеських емігрантів. Про це пише місцеве видання Týden.

Шість років тому такі зміни до законодавства вже розглядалися. Але тоді нижня Палата депутатів вилучила цю поправку з законопроекту, заявивши, що не можна надавати громадянство людям, «які навіть не володіють чеською мовою і ніколи не жили на території Чехії».

Мова в законопроекті йде про сімʼї, які після встановлення комуністичного режиму в 1948 році повинні були залишити територію колишньої Чехословаччини.

Якщо зміни ухвалять, претенденти на паспорт Чехії зможуть подати заяву та докази, наприклад, документ, який підтверджує втрату чеського або чехословацького громадянства одним з батьків, бабусь чи дідусів. При цьому закон виключає такий варіант для громадян Словаччини. Варто відзначити, що територія українського Закарпаття деякий час входила до складу Чехословаччини під назвою «Підкарпатська Русь», і теоретично там можуть проживати нащадки чешських емігрантів.

Минулого тижня в мережі оприлюднили відео, потайки зняте в угорському консульстві в Береговому, в якому чоловік допомагає українцям вголос скласти присягу на вірність Угорщині, а жінка інструктує тих, хто отримав угорські паспорти, як приховати цей факт від української влади.

Міністр закордонних справ Павло Клімкін після цього заявив, що угорський консул буде позбавлений акредитації та видворений за межі України. Міністерство закордонних справ Угорщини заявило, що зробить так само.