Заступник генпрокурора США Род Розенстайн подав у відставку. ЗМІ приписували йому спробу відсторонити Трампа

Дата:
Заступник генпрокурора США Род Розенстайн подав у відставку. ЗМІ приписували йому спробу відсторонити Трампа

internet education foundation / flickr

Заступник генерального прокурора США Род Розенстайн оголосив про свою відставку і з вівторка припинить виконання обовʼязків, пише The Guardian.

Розенстайн повідомив Білий дім про своє бажання залишити посаду. За даними ЗМІ, адміністрація президента Дональда Трампа схвалила відставку.

Заступник генерального прокурора СШАобійняв цю посаду в травні 2017 року. Тоді ж він призначив спеціального прокурора Роберта Мюллера відповідальним у розслідуванні про можливе втручання Росії у вибори президента США. Розенстайн виконував функції нагляду за розслідуванням, затверджував нові напрямки слідства, його бюджет, а також регулярно зустрічався з Мюллером для звітів щодо розслідування.

Крім того, The New York Times поширила інформацію, що Розенстайн навесні 2017 пропонував Мінʼюсту і ФБР записати розмови Трампа. Ці записи, на думку Розенстайна, могли б продемонструвати «хаос», який відбувався в адміністрації Трампа, та дозволити застосувати 25-ту поправку до Конституції США. У цій поправці йдеться про передачу повноважень з управління державою віце-президенту, якщо президент «не в змозі виконувати свої обовʼязки».

Пізніше сам Розенстайн назвав цю інформацію неточною, а одне з джерел газети в Мінʼюсті США заявило, що заступник генпрокурора говорив про свою пропозицію з іронією.