Генпрокуратура зупинила перевірку телефону журналістки Седлецької після листа з Європейського суду з прав людини

Дата:
Генпрокуратура зупинила перевірку телефону журналістки Седлецької після листа з Європейського суду з прав людини

Facebook / Natalie Sedletska

Генеральна прокуратура припинила перевіряти інформацію на мобільному телефоні головного редактора програми «Схеми» Наталії Седлецької. Про це заявив прес-секретар ГПУ Андрій Лисенко.

За його словами, ГПУ отримала лист від Європейського суду з прав людини, в якому вказано, що з 18 вересня органи державної влади зобовʼязані утриматися від доступу до будь-яких відомостей з телефону Наталії Седлецької.

Заборона на доступ до інформації діятиме до 18 жовтня.

Йдеться про проміжне рішення ЄСПЛ у справі «Седлецька проти України».

Що сталося?

Печерський райсуд Києва 27 серпня надав ГПУ доступ до телефонних розмов журналістів — свідків у справі про можливе розголошення державної таємниці та даних досудового розслідування директором Національного антикорупційного бюро Артемом Ситником. Слідчі ГПУ отримали доступ до даних з телефонів журналісток Наталії Седлецької і Крістіни Бердинських .

Доступ силовиків до телефонів працівників ЗМІ викликав резонанс в медіа-спільноті. Журналісти виступили на підтримку Наталії Седлецької, а її адвокати звернулися зі скаргою до ЄСПЛ. 18 вересня Європейський суд заборонив ГПУ перевіряти телефон журналістки.