3,6 тис. осіб стали жертвами сексуального насильства священиків у Німеччині. Оприлюднено доповідь про злочини за 68 років

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
3,6 тис. осіб стали жертвами сексуального насильства священиків у Німеччині. Оприлюднено доповідь про злочини за 68 років

cvelazquez / pixabay

Понад 3,6 тис. людей у Німеччині постраждали від сексуальних домагань з боку католицьких священиків за 68 років — з 1946 по 2014 рік, пише Washington Post.

Про це йдеться в доповіді, підготованій за дорученням Конференції єпископів Німеччини дослідниками з трьох німецьких університетів. У злочинах підозрюють 1670 священиків. У доповіді випадки насильства не описують детально, але йдеться про те, як вони травмували людей і призвели до їх ізоляції.

Критики доповіді вважають, що їй не вистачає тієї точності, яку мала праця про педофілію в штаті Пенсильванія. Але в німецьких дослідників не було прямого доступу до церковних архівів, вони покладалися на опитування, листування з єпархіями, інтервʼю, повідомлення про злочини та анонімне онлайн-опитування жертв.

Тільки 30% з 214 людей, з якими проводили інтервʼю, розповідали комусь про насильство в церкві. Більшості з них не повірили, а декого навіть покарали. При цьому практично всі, хто брав участь в анонімному онлайн-опитуванні, а це 69 осіб, отримали погіршення здоровʼям, соціальні проблеми та симптоми посттравматичного розладу. Кожен пʼятий намагався накласти на себе руки.

Голова Конференції єпископів Німеччини кардинал Рейнхард Маркс вважає, що церква досягла «поворотного моменту», і тепер повинна зайнятися профілактикою зловживань і допомогою жертвами.

Аналогічну доповідь оприлюднили в серпні в США. У ній сказано, що 300 католицьких священиків, які працювали в штаті Пенсильванія протягом останніх 70 років, розбестили більше тисячі дітей. У період з 1950-го до 2002-го року католицьким священикам у США було висунуто 1667 звинувачень у розбещенні малолітніх парафіян.