США застосують санкції проти ще 12 російських компаній. Їх звинувачують у поставках військового обладнання та причетності до кібератак

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
США застосують санкції проти ще 12 російських компаній. Їх звинувачують у поставках військового обладнання та причетності до кібератак

Patrick Tomasso / Unsplash

Міністерство торгівлі США вирішило запровадити санкції щодо ще 12 російських компаній, дії яких суперечать національним інтересам Сполучених Штатів. Документ опублікований на сайті Федерального реєстру.

Обмеження торкнуться російських компаній «Аерокомпозит», «Дайвтехносервіс», науково-виробничого підприємства (НПП) «Гама», НДІ «Вектор», Nilco Group, НВП «Технологія», НВП «Океанос», конструкторського бюро «Авіадвигун», «Інфотекс», «Сайрус Системс», НВП «Системи прецизійного приладобудування» і НДІ «Вега», які внесені в чорний список за підтримку діяльності російської військової аерокосмічної галузі.

Зазначено, що ці компанії загрожують національній безпеці США і діють врозріз із зовнішньополітичними інтересами країни. Застосування санкцій щодо Nilco Group повʼязано з тим, що вона надає матеріальну підтримку ракетної програми Ірану, а компанії «Вектор», «Гама», «Сайрус Сістемс» і «Інфотекс» причетні до кібератак.

Науково-виробниче підприємство підводних технологій «Океанос» і компанію «Дайвтехносервіс» звинувачують у підтримці військово-морського флоту Росії та постачання обладнання для військовиків.

Російським компаніям, які потрапили в санкційний список, закривають легальний доступ до американських товарів і технологій подвійного призначення. Санкції також забороняють реекспорт та передачу всередині РФ цієї американської продукції — дотримуватися обмеження зобовʼязані будь-які компанії, незалежно від країни, звідки відправили товар.

На сайті Федерального реєстру зазначено, що 25 вересня документ було зареєстровано в системі. 26 вересня його офіційно опублікують, і він набуде чинності.

У червні 2018 року «Дайвтехносервіс» уже внесли до санкційного списку Мінфіну США. Тоді компанію запідозрили в постачанні спецслужбам РФ обладнання для підводних робіт, що створює загрозу комунікаціям, які звʼязують США з Європою, а також у причетності до кібератак.

Наприкінці серпня США запровадили перший пакет санкцій проти Росії через отруєння Скрипалів . Вашингтон звинуватив Москву в порушенні американського закону про контроль над хімічною та біологічною зброєю й заборону його військового застосування.