«Нафтогаз» почав новий арбітраж з «Газпромом». Тепер будуть судитися через різницю в цінах на газ

Дата:
«Нафтогаз» почав новий арбітраж з «Газпромом». Тепер будуть судитися через різницю в цінах на газ

Facebook / Yuriy Vitrenko

Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» почала новий судовий процес проти російського «Газпрома» для отримання компенсації різниці між цінами на газ, повідомляє УНН.

На прес-конференції головний виконавчий директор компанії «Нафтогаз України» Юрій Вітренко розповів, що, за рішенням Стокгольмського арбітражу, з березня «Газпром» повинен продавати Україні газ за ціною на рівні німецького ринку.

«Газпром» не виконує своїх обовʼязків і рішення арбітражу, не постачає газ. Ми купуємо газ на європейському ринку», — пояснив Вітренко.

Він додав, що тепер компанія має намір через арбітраж змусити «Газпром» компенсувати різницю між вартістю газу, який «Нафтогаз» купує на європейському ринку, і тією, що вказана в контракті з «Газпромом» після рішення Стокгольмського арбітражу. «За нашими розрахунками, тільки ця сума компенсації перевищує $110 млн», — сказав Вітренко.

У середині вересня «Газпром» заявив про те, що Британський суд зняв арешт з активів компанії щодо суперечки з «Нафтогазом України». Натомість компанія пообіцяла не відчужувати акції компанії Nord Stream AG, оператора будівництва газопроводу «Північний потік-2».

Перед цим «Нафтогаз» повідомив про те, що Апеляційний суд округу Свеа в Швеції скасував своє рішення, яким він дозволяв «Газпрому» тимчасово не виплачувати «Нафтогазу» зазначені вище $2,6 млрд.