Астрономи зʼясували маршрут астероїда Оумуамуа. Він прилетів від зірки, схожої на Сонце

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Астрономи зʼясували маршрут астероїда Оумуамуа. Він прилетів від зірки, схожої на Сонце

ESA/Hubble, NASA, ESO, M. Kornme

Група дослідників з Інституту астрономії Товариства Макса Планка (Німеччина) зʼясувала, звідки в Сонячну систему міг прилетіти Оумуамуа — перший міжзоряний обʼєкт, виявлений астрономами, йдеться на сайті інституту.

Що таке міжзоряний обʼєкт?

Це комета, астероїд чи інший обʼєкт, не повʼязаний силами тяжіння з будь-якою зіркою. Його можна виявити тільки якщо він пролітає поблизу від Сонця, або відокремився від скупчення комет на межі Сонячної системи (хмара Оорта) і летить дуже витягнутою гіперболічною орбітою, не повʼязаною з гравітацією Сонця.

Що таке Оумуамуа?

Це перший міжзоряний обʼєкт, який у 2017 році відстежили в Сонячній системі. Спочатку його сприйняли за комету, потім — перекваліфікували в астероїд. У результаті для його класифікації Міжнародному астрономічному союзу довелося запровадити новий індекс для міжзоряних обʼєктів — «I» (скорочено від англ. interstellar, «міжзоряний»). Оумуамуа присвоєно позначку «1I/2017 U1».

У перекладі з гавайського Оумуамуа (ʼou.mua.muaʼ) означає «гість», або «посланець» з минулого. Коли його фотографії вперше показали вчені, усі звернули увагу, що витягнутою формою він дуже нагадує сигару.

І звідки він прилетів?

Від однієї з чотирьох карликових зірок. Найближче знаходиться зірка HIP 3757, але повз неї міжзоряний обʼєкт пролетів дуже швидко. Наступний кандидат — зірка HD 292249, схожа на наше Сонце, була ближче до траєкторії астероїда, але повз неї він пролітав повільніше. Ще дві зірки могли зустріти Оумуамуа — 1,1 і 6,3 мільйони років тому. Проте дослідникам мало про них відомо.