У США серйозно зайнялися опіоїдною епідемією. У Конгресі представили 660-сторінковий законопроект щодо боротьби з наркокризою

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
У США серйозно зайнялися опіоїдною епідемією. У Конгресі представили 660-сторінковий законопроект щодо боротьби з наркокризою

У Конгресі США презентували законопроект, спрямований на боротьбу з епідемією зловживання опіоїдами. 660-сторінковий документ містить широкий спектр заходів, пише The Hill.

Що пропонують змінити?

Законопроект бореться з надмірним споживанням опіоїдів — медичних знеболювальних препаратів, серед яких кодеїн, морфін та інші. Їх приймають для полегшення болю здебільшого онкологічні хворі, а також пацієнти, які відновлюються після операцій. Але якщо приймати їх у великій кількості, почнуться проблеми з наркозалежністю.

На відміну від більшості європейських країн, у США немає єдиної медичної системи, оплачуваної з податків. Американцям необхідно мати власну страховку, яку зазвичай оплачує роботодавець чи держава. Документ пропонує змінити правила користування медстраховкою Medicaid [державна система медичної допомоги незаможним], яку надають особам з доходом, нижчим за офіційний рівень бідності.

На думку авторів законопроекту, застаріла система Medicaid заохочує лікарів виписувати рецепти на таблетки, а не займатися серйозним лікуванням, яке коштує дуже дорого й не покривається страховкою. У США вважається нормальною практикою, коли фармацевтичні компанії за грошову винагороду заохочують лікарів просувати їх продукцію пацієнтам. Так, один з виробників сильнодіючих опіоїдів заплатив лікарям понад $7 млн за просування своєї продукції.

Хоча законопроект спрямований на боротьбу з поширенням опіоїдів і вважається важливим кроком на шляху до подолання наркокризи в США, дехто з сенаторів пропонує виділити $100 млрд на боротьбу з опіоїдною фармацевтикою протягом 10 років.

У чому проблема?

Так звана опіоїдна криза в США розпочалася приблизно в середині 1990-х років, коли лікарі зіткнулися зі зростаючою кількістю скарг пацієнтів на хронічні болі. Цим практично моментально скористалися фармацевтичні компанії, які намагалися будь-якими способами «рекламувати» препарати на основі опіоїдів, а також переконувати лікарів у їх високій ефективності та в тому, що призначати їх безпечно.

Працівники медичних установ на той момент були виснажені великою кількістю пацієнтів з хронічними болями різного походження, тому стали зловживати виписуванням пацієнтам рецептів на ці ліки для того, щоб швидше і простіше полегшити страждання людей. Таким чином, препарати опіоїдної групи за рецептом набули широкого поширення на території США.

Одним з перших поширених препаратів опіоїдної групи був оксиконтин, який зʼявився на американському ринку в 1990-х роках. Ці ліки, за вказівкою лікарів, досить було приймати два рази на день, щоб не відчувати болю, оскільки одна таблетка була здатна зняти симптоми на 12 годин. Згодом люди приходили до лікарів зі скаргами на те, що ліки вже не діють, а медики збільшували дозування. Зрештою пацієнти прагнули знайти більш сильнодіючі речовини.

За даними Центрів з контролю і профілактики захворювань у США, передозування, повʼязані з опіоїдами, стали причиною загибелі понад 40 тис. людей у 2016 році. За оцінкою Управління з боротьби з наркотиками США, на сьогодні внаслідок передозування щодня гине близько 150 американців. У США смертність від вживання синтетичних опіатів удвічі перевищує смертність від вогнепальної зброї та дорожньо-транспортних пригод.

Більше половини (63%) смертей припадає на рецептурні препарати опіоїдної групи. Причому за останні 15 років кількість загиблих від передозувань опіоїдами в усіх штатах стабільно зростала.

Матері та вагітні жінки

Раніше більше 80% пацієнтів, які лікувалися від зловживання опіоїдами, становили чоловіки. Переважно їх залежність викликало вживання героїну. Але до 2010 року більшістю пацієнтів стали жінки, часто середнього класу, які мешкають як у містах, так і сільській місцевості, причому 90% з них були білими.

Опіоїдна епідемія торкнулася всіх, навіть вагітних жінок. За 15 років зловживання опіоїдами серед вагітних американок зросло більш ніж в чотири рази. Використання опіоїдних препаратів під час вагітності шкодило здоровʼю матері та дитини й призводило до мертвонародження, передчасних пологів, а в деяких випадках і до смерті матері.

Що каже президент Трамп?

Президент США Дональд Трамп заявив про намір запровадити в країні режим надзвичайної ситуації через епідемію зловживання опіоїдами.

За даними ООН, таке зловживання вже стало глобальною епідемією. У 2015 році близько 168 тис. осіб у світі загинули від зловживання наркотиками, а в 76% цих смертей були винні опіати.