Держприкордонслужба шукає працівника, який опублікував відео про видачу угорських паспортів у Закарпатті. Ролик викликав дипломатичний скандал

Автор:
Олександр Нечай
Дата:
Держприкордонслужба шукає працівника, який опублікував відео про видачу угорських паспортів у Закарпатті. Ролик викликав дипломатичний скандал

Jay Dantinne / Unsplash

Державна прикордонна служба (ДПС) почала перевірку факту публікації їх працівником відео роздавання угорських паспортів громадянам України. Найбільш імовірно ролик знято в консульстві Угорщини в місті Берегове на Закарпатті, пише «Громадське радіо» з посиланням на спікера ДПСУ Олега Слободяна.

«Зараз вивчаємо цю інформацію, наскільки вона правдива, і намагаємося встановити особу цього прикордонника, якщо це прикордонник. Тобто поки перевіряємо цю інформацію », — розповів спікер.

Причиною нової суперечки між Україною та Угорщиною стало відео з угорського консульства в Береговому. На ньому українці отримують угорські паспорти та настанови від консула Угорщини приховувати факт подвійного громадянства від української влади. Це спричинило обмін погрозами між міністрами закордонних справ двох країн: Україна обіцяє відповісти на «роздачу паспортів», а Угорщина — ще більше сповільнити рух України в ЄС. Насправді, нічого нового не сталося. Угорщина багато років роздає свої паспорти українцям і не приховує цього.

Після цього відео Будапешт погрожує вислати з Угорщини українського консула.

До речі, кореспондент «Бабеля» поїхав на Закарпаття та спробував стати громадянином Угорщини. Виявилося, усе не так просто. Під час поїздки йому довелося сидіти в барі з контрабандистами, тинятися вночі темним парком і навіть сходити в церкву, чого він раніше ніколи не робив.