Швейцарці добровільно публікують в інтернеті розмір своїх зарплат. Так вони борються з дискримінацією

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Швейцарці добровільно публікують в інтернеті розмір своїх зарплат. Так вони борються з дискримінацією

rawpixel / Unsplash

Жителі швейцарських кантонів Цюріх і Schaffhausen публікують розмір своїх зарплат в рамках соціального експерименту по боротьбі з дискримінацією при оплаті праці, пише DW.

Представники профспілок переконані, що недобросовісні роботодавці користуються тим, що люди не говорять про свою зарплату. Це дозволяє їм платити за одну й ту ж роботу різний гроші не пояснюючи причини.

Щоб подолати цю проблему, в країні вирішили поставити соціальний експеримент: на сайті «Розкрий свою зарплату» всі бажаючі можуть поділитися інформацією про свої доходи. На сайті будь-швейцарець може опублікувати розмір своєї зарплати, при цьому обовʼязково потрібно вказати вік і професію, а також опублікувати фотографію.

Творці сайту переконані, що дискримінація в оплаті праці часто зачіпає жінок: у приватному секторі вони заробляють на 20% менше, ніж чоловіки, причому найчастіше — з незрозумілої причини. Дані на сайті також підтверджують цю проблему: 25-річна стюардеса Селін заробляє 3 450 франків (3 560 доларів), а 28-річний стюард Крістіан Бурка - 3600 франків (3710 доларів). При цьому обидва працюють в одній і тій самый авіакомпанії - Swiss International Airline.

На думку авторів цього експерименту, якщо люди знають скільки заробляють їхні колеги — роботодавці повинні будуть пояснювати логіку того, як нараховуються гроші. Вони повинні будуть показати, що заробітна плата не дискримінує кого-небудь за ознакою статі, раси або інших характеристик.