КМІС: в Раду проходять вісім партій. Серед них — політсила Зеленського і «Блок Вакарчука». Якщо він буде створений

Дата:
КМІС: в Раду проходять вісім партій. Серед них — політсила Зеленського і «Блок Вакарчука». Якщо він буде створений

Лазаренко Микола / УНІАН

За даними соціологічного опитування, яке проводив Київський міжнародний інститут соціології (КМІС), вісім політичних партій можуть пройти у Верховну Раду, подолавши барʼєр у 5% голосів.

Якби вибори до Верховної Ради проходили б наприкінці вересня, і в них брали участь громадяни України у віці від 18 років, які вже визначилися з вибором і планують брати участь у голосуванні, то картина виглядала б наступним чином:

19,6% — за партію «Всеукраїнське обʼєднання «Батьківщина»;

11,2% — за партію «Блок Петра Порошенка»,

10,1% — за партію «Опозиційний блок»;

9,3% — за партію «За життя» Вадима Рабиновича;

9,3% — за партію «Громадянська позиція» Анатолія Гриценка;

8,1% — за Радикальну партію Олега Ляшка.

Разом з тим 8,2% опитаних готові проголосувати за партію «Слуга народу», яку повʼязують з телезіркою Володимиром Зеленським, а 7,9% — за партію «Блок Святослава Вакарчука», якщо вона буде створена.

Близькі до подолання необхідного порогу для проходження в парламент партії «Обʼєднання «Самопоміч» та Всеукраїнське обʼєднання «Свобода». За них би проголосували 4,1 і 3,5% респондентів відповідно.

Крім того, 6% респондентів відповіли, що викреслили б усі партії або зіпсували бюлетень, 14,4% не збираються брати участь в голосуванні, а 31,7% не визначилися, за кого голосувати.

В опитуванні взяли участь 2026 респондентів з усіх регіонів України, крім окупованих територій Криму і Донбасу. Статистична похибка коливається від 1,4 до 3,3%.