«Ми не домовилися з Угорщиною по ключовим питанням». Голова МЗС Клімкін просить Будапешт добровільно відкликати консула з Берегового

Автор:
Анастасія Котова
Дата:

Міністр закордонних справ Павло Клімкін заявив, що Україна вишле угорського консула найближчим часом, якщо Будапешт сам не відкличе свого дипломата. Про це він сказав за підсумками зустрічі з головою угорського зовнішньополітичного відомства Петером Сійярто на полях Генасамблеї ООН в Нью-Йорку.

«Я запропонував самим відкликати консула. Якщо найближчим часом цього не буде, він поїде додому», — пообіцяв він.

Клімкін також додав, що в ході зустрічі з Петером Сійярто їм не вдалося досягти угоди з ключових питань.

«Зустріч була дуже непростою, з низки питань будемо працювати далі, з ключових питань ми не досягли угоди. І, я так розумію, ми не можемо досягти угоди, оскільки у нас принципово різне бачення, як допомагати угорській громаді. Але я знову сказав пану Сійярто, що я дуже прихильний, щоб допомогти саме нашій угорській громаді», — підкреслив Клімкін.

Що каже Сійярто?

Голова МЗС Угорщини заявив, що утиски угорців українською державою не припиняться, поки країну очолює нинішній президент Петро Порошенко. Про це повідомляє сайт Міністерства закордонних справ Угорщини.

На його думку, Порошенко прагне покращити свій рейтинг за рахунок угорців, а вибори в наступному році можуть призвести до зміни ситуації.

«Поки Україну очолює нинішній президент, підбурювання до ненависті до угорців з боку української держави не припиниться, оскільки президент вважає це способом отримати певну суспільну підтримку, яка зараз дуже низька», — заявив Сійярто.

Дипломатичний скандал розгорівся після того, як на відео зафіксували видачу громадянам України угорських паспортів у Береговому. Даний процес супроводжувався інструктажем про те, що не варто повідомляти владу про другий паспорт. Також на відео зафіксовано, як українці вголос зачитують клятву, в якій обіцяють вважати Угорщину своєю батьківщиною.

Після цього Клімкін заявив, що угорський консул буде позбавлений акредитації та видворений з України. У свою чергу Сійярто пригрозив українській стороні відповідними діями.

Пізніше стало відомо, що прихований відеозапис роздачі угорських паспортів українцям в угорському консульстві в Береговому зробив український прикордонник.