Bellingcat: підозрюваний в отруєнні Скрипалей — полковник ГРУ, носить звання Героя Росії та, ймовірно, воював на Донбасі

Дата:

Журналісти-розслідувачі Bellingcat разом з Insider зʼясували, що під особистістю підозрюваного в отруєнні екс-співробітника ГРУ Сергія Скрипаля Руслана Боширова ховається полковник ГРУ і «Герой Росії» Анатолій Чепіга.

Хто такий Чепіга?

Анатолій Чепіга народився на Далекому Сході і з 18 років навчався в Далекосхідному вищому загальновійськовому командному училищі, яке готувало зокрема й офіцерів спецназу Головного розвідуправління Генштабу Збройних Сил РФ. Чепіга закінчив навчання з відзнакою і відправився служити в 14-ту бригаду спецназу ГРУ. Цей підрозділ відігравав важливу роль у другій чеченській війні.

За що він отримав «Героя Росії»?

В грудні 2014 року Володимир Путін своїм указом присвоїв Чепізі звання «Героя Росії» за «виконання миротворчої місії». Журналісти зробили висновок, що під «миротворчою місією» мається на увазі військова агресія проти України, оскільки операція в Сирії на той час ще не почалася, а підрозділ Чепіги помітили поруч із кордоном України у кінці 2014 року.

Як журналістам вдалося його розкрити?

Журналісти шукали Боширова серед випускників військових училищ, де співробітників ГРУ готують для закордонних операцій та інтенсивно навчають іноземній мові. Одним з таких училищ є Далекосхідне військове училище. Зіставивши вік «Боширова», журналісти переглянули фотографії випускників 2001—2003 років. На одній з них, зробленій в Чечні, вони виявили людину, віддалено схожу на «Боширова».

The Insider

Пізніше журналістам допоміг список випускників, які стали «Героями Росії». Один з них — Анатолій Чепіга — за віком міг бути «Бошировим» і, судячи з інформації з відкритих джерел, служив у Чечні, як і людина на фотографії. Його імʼя журналісти знайшли в одній з баз даних, де вказана адреса проживання Чепіги в Хабаровську в 2003—2005 роках. Вона збігається з адресою військової частини 14-ї бригади спецназу ГРУ: це також вказувало на ймовірність того, що «Боширов» і Чепіга — одна й та сама людина.

The Insider

Також журналістам вдалося отримати виписку з системи «Російський паспорт» 2014 року, яка підтвердила їхню гіпотезу.

The Insider

Раніше Федеральна служба безпеки Росії почала перевірку за фактом витоку особистих даних Олександра Петрова та Руслана Боширова.

Перед цим журналісти Bellingcat і The Insider під час спільного розслідування підтвердили причетність Петрова і Боширова до спецслужб.

13 вересня в інтервʼю Боширов і Петров розповіли, що прибули в Лондон, щоб «відірватися» і відвідати собор у Солсбері. Вони заявили, що не знають Скрипалів, а самі працюють у фітнес-індустрії.