Порошенко виступив на Генасамблеї ООН. Розповів про загибель українського солдата і закликав реформувати Раду Безпеки ООН

Дата:
Порошенко виступив на Генасамблеї ООН. Розповів про загибель українського солдата і закликав реформувати Раду Безпеки ООН

Пресслужба президента України

Президент Петро Порошенко виступив на 73-й Генеральній Асамблеї ООН, у своєму виступі він зосередився на діях Росії на міжнародній арені і необхідності реформувати організацію.

Про російську агресію

«Поки я виступаю, приходять сумні звістки про ще одне втрачене людське життя на фронті — у війні, яку приніс моїй країні постійний член Ради Безпеки ООН. Росія постійно примножує людську трагедію, робить українських дітей сиротами, катує наших патріотів у своїх вʼязницях», — сказав Порошенко

Він додав, що Росія створює також екологічні загрози на окупованих територіях. «Росія множить людську трагедію, яка тепер має новий вимір — екологічний. Вона заражає наші землі і створює екологічні катастрофи не тільки в окупованому Криму, але також і на Донбасі», — заявив Порошенко.

Про позицію міжнародної громадськості щодо Росії

Порошенко ще раз підкреслив, що Росія є членом Радбезу ООН, а це робить її дії фактично безкарними. Вихід український президент бачить у встановленні відповідальності за порушення міжнародного права, що має бути закріплено в Статуті ООН.

«Ніщо не зупинить Москву від експансіоністської політики, якщо вона не зустріне відсіч єдиного міжнародного фронту, а покарання за її дії не стане невідворотним. Саме можливість ухилитися від відповідальності призвела до того, що після Грузії настала черга України, після Литвиненка — Скрипалів, а після Алеппо був Ідліб», — сказав президент.

Про ситуацію в Азовському морі

Порошенко заявив, що, побудувавши міст через Керченську протоку, Росія почала «систематично порушувати свободу міжнародної навігації через Керченську протоку як для українських, так і для іноземних кораблів». Тому відповідальність, на думку президента, за безкарність лежить «на кожному членові ООН окремо і на всіх — колективно».

Про реформу Ради безпеки ООН

Президент заявив, що «прийшов час визнати, що зловживання правом вето — це гальмо, що заважає нашій Організації діяти в повну силу». Порошенко додав, що Україна підтримує початок переговорів з метою узгодження тексту відповідного документа і готова приєднатися до цього процесу.

Про миротворців ООН

За словами президента, «навіть після того, як ООН не вдалося запобігти агресії проти України», офіційний Київ все ще сподівається на допомогу у врегулюванні конфлікту шляхом розгортання багатонаціональної миротворчої місії ООН на тимчасово окупованій території Донбасу.

Він зазначив, що місія повинна бути «з потужним мандатом і широким колом відповідальності», а Україна розраховує на подальший прогрес у вирішенні цього питання.

Про ситуацію в Криму

Порошенко заявив, що «Крим перетворився на військову базу, яка загрожує стабільності і безпеці всього Чорноморського регіону», і підкреслив, що зростаюча мілітаризація Криму заслуговує пильної уваги та негайної реакції з боку Генеральної Асамблеї. Президент також закликав Асамблею прийняти резолюцію про необхідність дотримання прав людини в Криму.

Перед цим Порошенко виступав на Генеральній Асамблеї ООН, де закликав ввести миротворчу місію на Донбас. Глава держави заявив, що це могло б змусити Росію добросовісно виконувати Мінські домовленості та «може стати найкращим рішенням для припинення страждань українського народу від російської агресії».