В Україні набули чинності нові правила паркування авто. Що змінилось?

Автор:
Олена Мельник
Дата:
В Україні набули чинності нові правила паркування авто. Що змінилось?

Володимир Шуваєв / «Бабель»

Від сьогодні, 27 вересня, в Україні змінилися правила паркування автомобілів. Набув чинності відповідний закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери паркування транспортних засобів».

Документ, зокрема, має допомогти ліквідувати стихійне паркування, запроваджує фото- та відеофіксацію порушень, а також дозволяє поліції евакуювати автомобілі, які перешкоджають руху транспорту.

Евакуація авто

Поліція може евакуювати автомобіль, якщо він:

· залишений на проїзній частині в два і більше рядів;

· розташований у заборонених Правилами дорожнього руху місцях зупинки або стоянки;

· своїм розташуванням робить неможливим рух інших транспортних засобів чи створює перешкоду для руху пішоходів, у тому числі осіб з інвалідністю на спеціальних засобах пересування та пішоходів із дитячими колясками;

· розташований на виділеній смузі для руху громадського маршрутного транспорту;

· розташований на позначеній відповідними дорожніми знаками та/або дорожньою розміткою велодоріжці;

· перешкоджає руху або роботі снігоприбирального та іншого технологічного комунального транспорту в разі запровадження надзвичайного стану або надзвичайної екологічної ситуації;

· порушує схему паркування інших авто, блокуючи проїзд на двох або більше смугах руху.

Фотофіксація порушень

Закон запроваджує фотозйомку та відеофіксацію правопорушень. Обов’язковою є наявність не менше двох зображень транспортного засобу, отриманих з різних або протилежних ракурсів.

Штрафи і безготівковий розрахунок

Штраф можуть виписати без водія. Постанова про накладення адміністративного стягнення за правопорушення, зафіксована в режимі фотозйомки (відеозапису), може виноситися без участі особи, яку притягають до адміністративної відповідальності.

Штрафи можна сплатити лише в безготівковій формі. Розмір штрафу буде виписуватися в 20-кратному розмірі від тарифу на майданчику. При цьому для порушників, які сплачують штраф протягом 10 банківських днів, закон передбачає 50-відсоткову знижку. Водночас той, хто не сплатить штраф протягом 30 днів, повинен буде відшкодувати удвічі більше.

Інспектори з паркування

Починають працювати муніципальні інспектори з паркування. Їм дозволено складати адмінпротоколи, виписувати штрафи і евакуювати неправильно припарковані авто. До 27 вересня це мали право робити виключно поліцейські. Нововведення, наприклад, дозволить евакуювати взимку автівки, які зазвичай заважають снігоприбиральним машинам.

Авто на єврономерах

Якщо машину зареєстровано за межами України, і вона відповідно до законодавства не підлягає реєстрації в Україні, до адміністративної відповідальності за порушення притягнуть особу, яка ввезла автівку в країну.

Якщо особа, яка ввезла авто на територію України, відмовляється виконувати постанову про накладення адміністративного стягнення, її можуть заборонити в’їзд в Україну.