У Словаччині затримали вісьмох підозрюваних у вбивстві журналіста Яна Куцяка та його нареченої. Один з бандитів — колишній поліцейській

Дата:
У Словаччині затримали вісьмох підозрюваних у вбивстві журналіста Яна Куцяка та його нареченої. Один з бандитів — колишній поліцейській

Beata Zawrzel / NurPhoto via Getty Images

У Словаччині правоохоронці заарештували вісьмох людей у справі про вбивство 27-річного журналіста-розслідувача Яна Куцяка та його нареченої. Це безпосередньо виконавець вбивства та його спільники, пише Spiegel.

Більш детальну інформацію поліція поки не розголошує, щоб не піддавати загрозі триваючу спецоперацію — так було сказано на офіційній сторінці в Facebook.

Але, як повідомило «Словацьке радіо», підозрюваних затримали в районі міста Коларово на півдні країни. Операцію проводили силами поліцейського спецназу, під час обшуків у будинку одного із затриманих знайшли зброю. Один з підозрюваних — колишній поліцейський на імʼя Томаш. Він працював слідчим у місті Комарно, розташованому в південній Словаччині на кордоні з Угорщиною.

У розслідуванні справи і виявленні злочинців значну допомогу слідству надали знімки, зроблені з американського супутника. Під час вбивства той перебував на земній орбіті над місцем, де було скоєно злочин. Поліція ретельно вивчила супутникову фотодокументацію.

Журналіст Ян Куцяк та його наречена Мартіна Кушнірова були розстріляні 21 лютого у своєму будинку, в західному словацькому селищі Вельке. Куцяк працював у місцевому виданні Aktualít, готував розслідування про політиків і підприємців.

На час вбивства Куцяк проводив журналістське розслідування про те, що італійська мафіозна організація «Ндрангета», ймовірно, переводила гроші в Словаччину, інвестувала в нерухомість і різні підприємства, а також розвивала звʼязки зі словацькими політиками. Незакінчений матеріал був опублікований тільки після смерті журналіста.

Після розстрілу Куцяка та його дівчини про свою відставку оголосив міністр культури Словаччини Марек Мадаріч. Він заявив, що після того, що сталося, не може «спокійно сидіти в міністерському кріслі». Крім того, 12 березня оголосив про відставку міністр внутрішніх справ Словаччини Роберт Калиняк. А 15 березня на тлі політичної кризи подав у відставку премʼєр-міністр Словаччини Роберт Фіцо.