Людський фактор, стан зброї, неякісні боєприпаси. Луценко назвав версії смертельного вибуху міномета «Молот»

Автор:
Олександр Нечай
Дата:
Людський фактор, стан зброї, неякісні боєприпаси. Луценко назвав версії смертельного вибуху міномета «Молот»

Vincent Mundy / Bloomberg via Getty Images

Слідство розглядає три версії вибуху міномета «Молот» у Донецькій області, внаслідок якого постраждало двоє військовослужбовців. Про це заявив генеральний прокурор Юрій Луценко на засіданні комітету Верховної Ради з питань безпеки та оборони.

«Слідство висунуло кілька версій, у тому числі людський фактор... неякісні боєприпаси, незадовільний технічний стан мінометів», — зазначив генпрокурор.

В межах розслідування вже допитали 55 осіб, вилучили 4 міномети, технічну документацію, провели слідчі експерименти, призначили 14 експертиз, з яких 6 уже завершено.

Луценко також заявив, що Міноборони і держконцерн «Укроборонпром» мають провести ревізію всіх «Молотів».

«Очевидно, що слідство вивчить надані нам... документи, і будуть притягнуті до відповідальності ті, хто всупереч нормативам не забезпечив техніку безпеки під час бойових стрільб», — додав Луценко.

23 вересня двоє військовослужбовців постраждали внаслідок вибуху міномета «Молот» в одній з військових частин у зоні проведення Операції обʼєднаних сил на Донбасі. Міна розірвалася в дулі міномета близько 21:00.

Зазначимо, що це не перший випадок розриву мінометів «Молот». Так, 6 липня під час бригадних тактичних навчань з бойовою стрільбою на Рівненському загальновійськовому полігоні вибухнув міномет «Молот». Тоді загинули троє військовослужбовців 15-го окремого гірсько-піхотного батальйону 128-ї окремої гірсько-піхотної бригади, яка базується в Ужгороді. Ще девʼять осіб отримали поранення від вибуху.

За даними генпрокурора, усього з 2016 року сталося вже дев’ять розривів мінометів «Молот». Загинули 13 осіб, ще 30 людей травмовані. За фактами розриву «Молотів» розпочато вісім кримінальних проваджень. Розрив міномета від подвійного заряджання доведено тільки на Рівненському полігоні в червні 2018 року.

У Міністерстві оборони стверджували, що причина в неправильній експлуатації, хоча військовики з самого початку поставок «Молота» скаржилися на погану якість сталі, з якої виготовляють міномети на київському заводі «Маяк».