Генпрокурор Луценко особисто дозволив прослуховувати САП. Але роботою оперативників — незадоволений

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Генпрокурор Луценко особисто дозволив прослуховувати САП. Але роботою оперативників — незадоволений

Косарєв Олександр / УНІАН

Генеральний прокурор Юрій Луценко особисто санкціонував прослуховування одного з прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Про це він заявив журналістам після брифінгу, коментуючи конфлікт між САП і Національним антикорупційним бюро біля «Охматдиту».

«Обидва випадки прослуховування САП були санкціоновані Генеральною прокуратурою і мною особисто. Коли пан Ситник запевняв, що має якісь матеріали про ймовірну корупцію або керівника САП, або співробітника САП, я принципово ставив підпис, дозволяючи йому довести це в законний спосіб, зокрема через прослуховування. На жаль, в обох випадках бездарна діяльність оперативних працівників призвела до плачевного результату», — сказав Луценко.

Генпрокурор також розкритикував дії працівників бюро біля «Охматдиту» 19 вересня.

«Оперативні працівники НАБУ, мʼяко кажучи, були не на висоті. Серед білого дня тягнути котушку... на моїй памʼяті навіть у поліції віддалених гірських районів не додумалися», — сказав він.

Луценко не уточнив, про якого саме працівника САП йшлося та в рамках якого кримінального провадження проводилися оперативні дії.

«Українські Новини» з посиланням на джерело в правоохоронних органах повідомили, що Юрій Луценко дозволив прослуховування прокурора САП Ольги Ярової. За даними видання, метою таких заходів є вплив на прокурора, щоб вона закрила справу про зловживання службовим становищем членами НКРЕКП при затвердженні формули «Роттердам +» [формула утворення ціни на вугілля].

19 вересня поліція затримала людей, які намагалися прокласти кабель від будівлі «Охматдиту» — ймовірно, для прослуховування САП. Вони виявилися працівниками НАБУ. Їх заблокували поліцейські і представники Управління державної охорони в автомобілі, який належить НАБУ. На місце події приїхав спецназ НАБУ, почалася сутичка, під час якої побили водія глави САП Назара Холодницького, а також сталося ДТП.

Пізніше директор НАБУ Артем Ситник заявив, що працівники НАБУ проводили «санкціоновані процесуальні дії» на території лікарні «Охматдит», і в якийсь момент співробітники САП і УГО заблокували їх автомобіль.

Внаслідок цього конфлікту САП відкрила шість виробництв проти НАБУ: за звинуваченням у розбої, викраденні і посяганні на життя правоохоронця. Бюро також направило заяву в поліцію щодо дій САП.