За запитом Росії український суд заарештував російського банкіра. Адвокати стверджують, що він — ветеран АТО

Дата:

Суд заарештував колишнього власника російського банку «Пушкіно» Олексія Алякіна за запитом з Росії на екстрадицію, передають Українські Новини.

Хто такий Алякін?

Олексій Алякін народився в Ташкенті. Його мати була заступником голови головного управління Центрального банку Росії в Москві, а брат — заступником голови правління Россільгоспбанку. Алякін — колишній власник банку «Пушкіно», а в Україні він володіє будівельною компанією «Прогрес Буд». Постановою Тверського районного суду Москви в березні 2016 року він був заочно арештований за звинуваченням у шахрайстві. Крім того, у серпні 2018 року суд в Московській області засудив до трьох та чотирьох років вʼязниці спільників Алякіна за розкрадання 600 млн рублів з банку «Пушкіно».

До чого тут Україна?

У 2013 році Алякін набув українське громадянство. Але 30 липня Державна міграційна служба скасувала це рішення. У звʼязку із запитом правоохоронних органів Росії 9 серпня Алякіна затримали працівники Служби безпеки України на 79-му кілометрі автодороги «Київ — Одеса». На підставі того, що він громадянин Росії, ГПУ просила суд його заарештувати.

Захист бізнесмена прохав відпустити його під домашній арешт, заявляючи, що Алякіну потрібне лікування, він перебуває в цивільному шлюбі та є єдиним годувальником, а також підтримує Україну в збройному конфлікті на Донбасі. Зокрема, адвокати стверджують, що бізнесмен служив у добровольчих батальйонах, а також забезпечував учасників АТО роботою й житлом. Через це, на думку захисту, Алякіна можуть переслідувати в РФ з політичних причин.

Що тепер?

Алякін заявив, що вважає себе громадянином України. Тим не менше, суд вирішив застосувати до нього екстрадиційний арешт. Він триватиме до того моменту, поки Генеральна прокуратура України не прийме рішення про його видачу та фактичну передачу Росії. У ГПУ є для цього рік — до 15 вересня 2019 року.