The Times: отруйник Скрипалів ГРУшник Боширов міг особисто знати свою жертву

Дата:

Полковник російської розвідки Анатолій Чепіга, який ховається під особистістю підозрюваного в отруєнні екс-співробітника ГРУ Сергія Скрипаля Руслана Боширова, міг особисто знати свою жертву. Про це повідомляє The Times .

Чепіга закінчив Вищу військову академію військової розвідки і тричі проходив бойову службу на Чеченській війні.

«Військовий ветеран з цілою низкою нагород і медалей став солдатом-карʼєристом, відслуживши у загоні спеціального призначення, перш ніж пробитися в ГРУ. Його карʼєра насправді дуже схожа на ту, що побудував співробітник ГРУ Сергій Скрипаль, якого намагалися отруїти», — пише видання.

Зазначається, що помста й особиста розправа могли відіграти певну роль в замаху на Сергія Скрипаля. Видання пише, що ветеранів війни в Чечні, як і в інших конфліктах, повʼязує відданість, а Скрипаль зрадив її, що могло образити його колишніх товаришів по службі.

Як співробітник російської ГРУ він служив в Афганістані, отримав багато нагород і дослужився до звання полковника. Однак потім Скрипаль вирішив працювати на військову розвідку Великобританії MI6. Він передав британцям цілий список агентів ГРУ в Європі, багато з яких служили в Афганістані або Чечні.

«Фактично, карʼєрний шлях і досвід полковника настільки точно відображає шлях полковника Скрипаля, що зʼявляється новий варіант пояснення: Чепіга міг особисто знати людину, вбити яку його відправили», — припускає The Times.

Великобританія 5 вересня оголосила, що підозрюваними в отруєнні Скрипалів є Олександр Петров і Руслан Боширов. Британська прокуратура зазначала, що вони перебувають на території Росії та, імовірно, використовували псевдоніми. Британський премʼєр-міністр заявила, що зловмисники належать до «російської військової розвідки, відомої як ГРУ» та отримали наказ на «високому рівні» від керівництва Росії.