Косатки можуть вимерти за найближчі 100 років через хімікати, за допомогою яких роблять клеї та фарби

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Косатки можуть вимерти за найближчі 100 років через хімікати, за допомогою яких роблять клеї та фарби

Matthew Allen / Flickr

Косатки на планеті можуть вимерти через синтетичні речовини — поліхлоровані біфеніли (ПХБ), які використовують у промисловості в усьому світі, пише Axios.

Незважаючи на те, що раціон косаток дуже широкий і зазвичай діяльність людини на них впливає слабко, ПХБ накопичуються в їх тканинах і можуть призвести до загибелі багатьох тварин. Міжнародна група вчених оцінила вплив цих хімікатів на 350 косаток в усьому світі й прийшла до висновку, що подальше їх накопичення вплине на імунітет та здатність тварин розмножуватися.

Вчені вважають, що є «високий ризик вимирання протягом наступних 100 років» популяції тварин біля Бразилії, Канарських і Гавайських островів, Гренландії, Японії, Великобританії, а також в районі Гібралтару і на північному сході Тихого океану.

«Дуже небагато країн у світі роблять хоч щось для зменшення впливу ПХБ на косаток», — сказав співавтор дослідження Пол Джепсон.

Поліхлоровані біфеніли — це група теплостійких органічних сполук, які широко використовують в електротехніці для ізоляції. Їх застосовують при виробництві трансформаторів та конденсаторів, теплоносіїв, мастил, гідравлічних рідин, замазок, клею, мастики, фарби.

ПХБ стійкі до впливу води, тому це найбільш розповсюджені продукти, які забруднюють природні водойми.