Бунт «торнадівців» у Лук’янівському СІЗО: бійцям повідомили про нову підозру

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Колишнім бійцям роти «Торнадо», які 9 серпня забарикадувались у Лукʼянівському СІЗО, повідомили про нову підозру — підготовку втечі з-під варти. Про це повідомляється на сайті Генеральної прокуратури.

Крім того, встановлено ще чотирьох співучасників бунту — екс-бійців вказаної роти. Їм також інкримінують підготовку до втечі, масові заворушення та опір правоохоронцям.

«Усіх вісьмох підозрюваних, включно з колишнім командиром та бійцями роти «Торнадо», утримують під вартою на підставі винесеного судом обвинувального вироку в іншому кримінальному провадженні», — повідомляють у прокуратурі.

Зазначено, що дії окремих «торнадівців» додатково кваліфіковано як замах на вбивство правоохоронців.

9 серпня колишні бійці роти «Торнадо» забарикадувалися в приміщеннях Лукʼянівського СІЗО, щоб перешкодити правоохоронцям етапувати частину «торнадівців» до іншого слідчого ізолятора. Вони чинили опір, відбивалися молотками, ножами та підручними засобами. Тільки за півдня спецназівцям, за підтримки Національної гвардії, вдалося вивезти «торнадівців» з СІЗО.

20 серпня колишнім командиру та трьом бійцям роти «Торнадо» повідомили про підозру в організації заколоту.

Після бунту начальник СІЗО Валерій Бунак, який очолював його з лютого 2017 року, написав заяву на звільнення. Новим керівником установи Міністерство юстиції призначило Руслана Ромашкова, який раніше був начальником Бориспільської виправної колонії.

Трьох працівників СІЗО підозрюють у тому, що вони посприяли екс-бійцям роти «Торнадо» влаштувати бунт. Двох співробітників ізолятора заарештовано, а третього підозрюваного оголошено в розшук.