Японські роботи надіслали відео з астероїда, який знаходиться за 290 мільйонів кілометрів від Землі

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:

Японське аерокосмічне агентство (JAXA) опублікувало видео та фотографії, зроблені двома роботами на поверхні астероїда Рюгу.

Зонд «Хаябуса-2» висадив роботів «Ровер 1А» і «Ровер 1B» на астероїд 21 вересня. Зонд летів туди три з половиною роки й дістався в кінці червня. Він буде залишатися на орбіті Рюгу півтора роки, поки роботи збирають інформацію про це космічне тіло.

Завдяки низькій гравітації роботи можуть стрибати на висоту до 15 метрів по скелястій поверхні астероїда й залишатися в повітрі протягом 15 хвилин. Наступного місяця «Хаябуса-2» розгорне пристрій, що має вибухнути й утворити невеликий кратер на поверхні астероїда.

Астероїд Рюгу

Twitter / HAYABUSA2@JAXA

Астероїд Рюгу

Twitter / HAYABUSA2@JAXA

Астероїд перебуває за 290 млн км від Землі. Діаметр обʼєкта становить близько 900 м, він робить повний оборот навколо своєї осі за сім з половиною годин. Рюгу належить до найбільш поширених астероїдів класу С. Це означає, що на ньому можуть виявитися корисні копалини, органічні матеріали та гідрати. Вивчення хімічного складу Рюгу може допомогти вченим зрозуміти ранні етапи еволюції Сонячної системи.