Кучма заявив, що залишить ТКГ щодо Донбасу, коли досягне критичного віку. Але альтернативи «Мінську» не бачить

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Кучма заявив, що залишить ТКГ щодо Донбасу, коли досягне критичного віку. Але альтернативи «Мінську» не бачить

Сироткіна Анастасія / УНІАН

Другий президент України Леонід Кучма може піти в відставку з посади представника України в Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації на сході, коли досягне критичного віку. Про це він заявив журналістам у пʼятницю в Києві.

Журналісти запитали, чому він раніше казав, що хоче піти з ТКГ. «Я ж працюю там на громадських засадах, і для себе вже давно прийняв рішення: коли досягну критичного свого віку, то повинен подякувати всім, хто зі мною там працював, і піти. Дати можливість комусь попрацювати іншому», — відповів він.

Кучма підкреслив, що остаточно вирішив для себе це питання. «Колись треба мені зупинитися... Коли приїжджаю додому, дві доби відходжу від цих зустрічей, а там перед кожною зустріччю обовʼязково заспокійливу пігулку під язик... Там занадто важкі розмови. А коли ти знаєш, що результату немає, коли знаєш, що приймаємо рішення з 1 вересня оголосити перемирʼя, а воно не виконується...» — розповів політик.

Кучма додав, що просив звільнити його від цієї роботи. «Весь час прошу, звільніть мене, будь ласка, від цієї роботи. Я один залишився з тієї команди, яка була спочатку. Росія двох вже поміняла ... Я із задоволенням здаю свої повноваження: може, дійсно хтось краще може це зробити», — сказав він.

Потенційним кандидатом на цю посаду він назвав радника президента, дипломата Руслана Демченка.

Кучма зазначив, що за чотири роки роботи в ТКГ зʼїздив у Мінськ більше ста разів, і кожна зустріч там — дуже виснажлива. «Вони ж приїжджають уже з заздалегідь заготовленими відповідями», — сказав він.

Водночас Кучма підкреслив, що не бачить наразі альтернативи мінському формату.

Зазначимо, що російські ЗМІ інтерпретували слова Кучми по-своєму. Державна агенція ТАСС повідомила з посиланням на джерело в фонді Кучми, що він подав у відставку з посади представника в ТКГ.