Антимайданівець «Топаз» вийшов із вʼязниці за «законом Савченко»

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Антимайданівець «Топаз» вийшов із вʼязниці за «законом Савченко»

Прихильник «Антимайдану» Гнат Кромський, відомий під прізвиськом «Топаз», вийшов з вʼязниці, передає UA: Харків.

«Топаз» повинен був провести у вʼязниці вісім років. Проте його адвокати попросили суд перерахувати термін увʼязнення з урахуванням «закону Савченко», за яким один день перебування в СІЗО зараховується за два дні у вʼязниці. Суд погодився перерахувати термін, і 28 вересня він закінчився.

На виході з вʼязниці «Топаза» зустріли активісти. Люди, які зібралися навколо, запитали його, визнає він свої дії злочином. «Хлопці, ви ж розумієте, у кожного свій погляд», – відповів антимайданівець.

На питання, чи підтримує він бойовиків на Донбасі, чоловік зазначив, що «у них своя ідея, у мене є свій дім». Також «Топаз» сказав, що засуджує дії президента РФ Володимира Путіна і бойовиків.

Прізвисько Кромського, «Топаз», стало відомим в 2014 році. Під час Революції гідності в інтернеті зʼявилося відео, на якому під час компліментарного інтервʼю з Кромським журналіста раптово починають бити інші прихильники «Антимайдану». Журналіст звертається до «Топаза» і просить «дати команду», щоб вони зупинилися. Фраза «Топаз, дай команду!» стала мемом.

28 березня 2014 року «Топаза» затримали у справі про штурм Харківської облдержадміністрації. Його посадили під домашній арешт, але 7 квітня Кромськой втік. 25 квітня його знову затримали під час зустрічі з журналістами російського телеканалу LifeNews. Після цього «Топаза» посадили в СІЗО без права внесення застави.

У січні 2018 року суд визнав Кромського винним у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, участь у масових заворушеннях, а також у крадіжці автомобіля, і засудив до 8 років вʼязниці.