Комітет Сенату США рекомендував Бретта Кавано на посаду судді Верховного суду. Його висунув Трамп, а жінки звинувачують у зґвалтуваннях

Дата:

Суддівський комітет Сенату США рекомендував кандидатуру Бретта Кавано, якого запропонував президент Дональд Трамп, на посаду судді Верховного суду. Про це повідомляє Tjournal.

Слухання тривали два дні і завершилися голосуванням представників двох партій — 11 республіканців і 10 демократів — на користь Бретта Кавано.

Хто такий Бретт Кавано?

Суддя Апеляційного суду округу Колумбія з 2006 року. Народився і виріс в Меріленді, отримав ступінь бакалавра в Єльському університеті. З 2003 по 2006 рік, за часів Буша-молодшого був секретарем апарату Білого дому. Цього року, 9 липня, Трамп номінував його на посаду судді Верховного суду.

Звідки стільки галасу?

Як тільки Трамп запропонував кандидатуру Кавано, виявилась неприємна історія з його минулого. Американка Крістін Блейзі Форд звинуватила його в зґвалтуванні, що сталося, коли вони були підлітками. Пізніше Кавано звинуватили в подібному ще кілька жінок, але ці інциденти не змогли довести.

За словами Форд, це сталося 36 років тому. Під час однієї з вечірок Кавано з приятелем заштовхали її в спальню, кандидат на посаду судді повалив дівчину на ліжко і намагався стягнути з неї одяг. При цьому Кавано затуляв їй рота рукою, а Форд боялася, що він може ненавмисно вбити її.

Кавано спостовує ці звинувачення. На слухання він прийшов з дружиною і назвав процес «національною ганьбою США». Він також звинуватив демократів у змові проти себе. Вони, за його словами, з самого початку називали його «втіленням зла». Активно підтримує Кавано і американський президент. Він також назвав це «атаками демократів», а у відповідь на заяви Форд запитав, чому вона не звернулася в поліцію. Ці слова спровокували новий рух серед жертв домагань .

Що тепер?

Остаточне рішення про призначення Кавано повинен ухвалити Сенат США. Для затвердження кандидатури вимагається проста більшість. Зараз у Сенаті 51 республіканець і 49 демократів.

Тим часом демократи закликали відкласти призначення Кавано до завершення розслідування цього інциденту ФБР. Зараз у Верховному суді 9 суддів, пʼятеро з них — консерватори. Якщо Кавано призначать, вважається, він стане шостим, і це значно змінить баланс сил у Верховному суді США на користь республіканців.