У США відновили справу про плагіат групи Led Zeppelin. Її звинувачують у крадіжці музики для хіта “Stairway To Heaven”

Автор:
Олександр Нечай
Дата:
У США відновили справу про плагіат групи Led Zeppelin. Її звинувачують у крадіжці музики для хіта “Stairway To Heaven”

Wikipedia

Апеляційний суд США направив на повторний розгляд позов проти британської групи Led Zeppelin, яку звинувачують у крадіжці музики для хіта “Stairway To Heaven”. Про це пише CBS.

Позов про плагіат у цій композиції подали в 2014 році. Led Zeppelin звинуватили в тому, що група «запозичила» мелодію вступу до цієї пісні з композиції “Taurus” колективу Spirit. Майкл Скідмор, довірений власник майна гітариста Spirit Ренді Каліфорнії не вимагав компенсації, але хотів, щоб гітариста додали у співавтори “Stairway To Heaven”. Таким чином його спадкоємці могли б отримувати роялті.

У 2016 році суд відхилив позов і визнав Led Zeppelin невинними. Однак тепер колегія суддів 9-го Окружного апеляційного суду США вирішила, що в першому процесі присяжним не пояснили, як саме визначається плагіат у музиці — не по окремим нотах, а по їх поєднанню в мелодії. Associated Press додає, що присяжні два роки тому слухали на суді не оригінальну версію пісні “Taurus”, а тільки програні з неї ноти. Оригінал композиції під час процесу не звучав.

“Stairway To Heaven” записана в кінці 1970 — напочатку 1971 року, а “Taurus” — в 1967 році.