«Новая газета»: Москва готова повернути Сенцова Україні, але хоче вести переговори з Вашингтоном

Дата:
«Новая газета»: Москва готова повернути Сенцова Україні, але хоче вести переговори з Вашингтоном

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

У Кремлі назвали умову, за якої будуть готові звільнити та повернути в Україну режисера Олега Сенцова. Про це пише російська «Новая газета» з посиланням на джерело, близьке до переговорів щодо обміну.

Видання пише, що Москва готова вести переговори про видачу Сенцова. «Москва готова обговорювати таку «гуманітарну акцію» безпосередньо з Вашингтоном, при цьому Україна не є стороною переговорів», — йдеться в матеріалі.

Головною умовою для повернення Сенцова в Україну є видача Росії трьох її громадян, засуджених у США: Віктора Бута, Костянтина Ярошенка та Марії Бутіної.

Костянтин Ярошенко — російський льотчик, був заарештований в 2010 році в Ліберії американськими спецслужбами та засуджений до 20 років увʼязнення в США за контрабанду наркотиків. Він повністю заперечує провину і вважає свій арешт провокацією, а справу — сфабрикованою.

Марія Бутіна — російська активістка та голова правління організації «Право на зброю». Заарештували її в США за звинуваченням у злочинній змові з метою роботи в якості іноземного агента без належної реєстрації в Мінʼюсті. Слідство вважає, що вона незаконно лобіювала в цій країні інтереси Росії.

Віктор Бут — російський бізнесмен, був засуджений у 2012 році в США до 25 років вʼязниці за торгівлю зброєю та підтримку тероризму.

28 вересня у пʼятницю Олега Сенцова перевезли з колонії Лабитнангі в міську лікарню для «планового обстеження». Він голодує вже 141 день, вимагаючи від Кремля звільнити всіх українських політвʼязнів. У мережі зʼявилося фото виснаженого Сенцова на прийомі у лікаря .