Порошенко в Нью-Йорку дав інтервʼю CNN і подякував Путіну за обʼєднання України

Автор:
Олександр Нечай
Дата:
Порошенко в Нью-Йорку дав інтервʼю CNN і подякував Путіну за обʼєднання України

Пресслужба президента України

Президент Петро Порошенко під час візиту в Нью-Йорк на Генасамблею ООН дав інтервʼю каналу CNN. Він відповів на питання колумніста Washington Post Фаріда Закарія в ефірі програми GPS.

На думку журналіста, російська агресія лише посилила українську ідентичність. На що Порошенко відповів, що може тільки підтвердити цю тезу.

«У 2013 трансатлантичну інтеграцію України, вступ до НАТО підтримувало 16% українців. Зараз це число більше 54%. Хто це зробив? Путін. У 2013 європейську інтеграцію України, вступ до ЄС підтримувало 33% українців. Зараз 74%. Хто це зробив? Путін», — сказав український президент.

Порошенко подякував Путіну за сприяння розвитку України в європейському векторі і сказав, що наша країна більше не повернеться в Російську Імперію.

«Дякую, пане Путін, за те, що зробили мою країну набагато більш європейською і набагато більш готовою захищати європейські цінності, трансатлантичні цінності», — додав Порошенко.

Закарія зауважив, що корупція є однією з головних проблем України. Порошенко відповів, що у нього вийшло створити незалежну антикорупційну структуру.

«Мій головний пріоритет був створити абсолютно незалежну від парламенту, уряду та президента прозору антикорупційну інфраструктуру. Яка б боролася з корупцією на найвищих рівнях: у міністерствах, парламенті, де завгодно ще. І все це створювалося в тісній співпраці з нашими американськими, європейськими партнерами та громадськими організаціями. І ця інфраструктура вже діє», — сказав Порошенко.

Однак президент незадоволений роботою цієї системи, оскільки він хоче, щоб більше корупціонерів сиділи у вʼязниці.

На репліку Закарії про те, що Порошенко використовує НАБУ і САП у своїх політичних інтересах, президент відповів, що це неправда, і запевнив, що організації — абсолютно незалежні, і це може підтвердити будь-хто.

Повну версію інтервʼю можна буде подивитися 30 вересня о 20:00 за київським часом на каналі CNN.

Нагадаємо, Порошенко підписав указ, який надає чинності рішенню Ради національної безпеки і оборони про припинення Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною та Росією. Відповідне рішення РНБО ухвалила 6 вересня 2018 року. Ноту МЗС України Росія отримала 30 вересня.